Verbod op transgeen zaad Zweden

De Zweedse Raad voor de Landbouw heeft gisteren boeren bevolen om alle genetisch gemodificeerde koolzaadplanten voor 7 juli te vernietigen. Het gaat om 500 tot 600 hectare. De Raad voor de Landbouw is een onafhankelijk orgaan van het Zweedse ministerie van Landbouw.

Boeren die hun oogst niet willen vernietigen, kunnen een vergunning aanvragen als experimentele verbouwer. De koolzaadplanten mogen gewoon bloeien, omdat het zaad steriel is en er weinig stuifmeel vrijkomt.

Vorige week werd bekend dat besmet zaaigoed, afkomstig van een Canadese vestiging van het Nederlands-Britse zaadbedrijf Avanta, op Europese akkers is gebruikt. In Canada is een groot deel van het koolzaad al genetisch aangepast. Een klein deel van het natuurlijke koolzaad, bedoeld voor de Europese markt, is door bestuiving veranderd.

In het Franse departement Meuse is gisteren al begonnen met de vernietiging van genetisch gemodificeerd koolzaad. In de regio is het transgene zaad op 25 hectare land gebruikt.De Franse overheid heeft nog geen standpunt ingenomen over wat er met de gemanipuleerde oogst moet gebeuren. In Frankrijk is ongeveer eenduizendste van de koolzaadplanten genetisch gemodificeerd.

Ook in andere landen is het genetisch gemodificeerde zaad per abuis gezaaid. In Duitsland is minder dan een promille van alle koolzaadplanten transgeen, maar in Groot-Brittannië gaat het om bijna 1 procent van de oogst. De Britse autoriteiten hebben echter laten weten dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid of het milieu.