Vaste klant

Toeterende auto's en roepende mannen, een Turkse voetbalclub heeft gewonnen en dat zal de buurt weten ook. Om de vijf minuten rijden ze door de straat. Dan klinkt glasgerinkel. Gooien ze flessen op straat? Nee, de kledingwinkel beneden ons wordt geplunderd.

Terwijl het getoeter wegebt, kruipen enkele zwarte jongens onder het rolluik de winkel binnen. Een jongen met rastahaar lijkt aanwijzingen te geven. Ik pak mijn camera en flits. Niemand kijkt op.

Een dikke jongen heeft zijn armen vol met kleding. Er valt iets. Hij loopt terug om het op te pakken. Plots lijkt hij te beseffen dat hij zo niet verder kan. Hij pakt, nerveus om zich heenkijkend, een vuilniszak. Met moeite fietst hij weg. Een politieauto rijdt hem voorbij.

De volgende dag zie je op de foto's vooral zwarte kruinen en fietsreflectoren. Toch reageert de eigenaresse van de winkel verrast: ze herkent een vaste klant.

    • Hans Moll