`UMTS-veiling levert Berlijn miljarden op'

De veiling van frequenties voor derde generatie mobiele telefoons (UMTS) kan de Duitse regering veel meer opleveren dan 38 miljard euro (91 miljard gulden), zo schat de Bundesbank. ,,Na de 38 miljard euro die in Groot-Brittannië zijn binnengehaald met de veiling van dergelijke vergunningen, is een duidelijk hoger bedrag voor Duitsland niet uitgesloten'', aldus de Duitse centrale bank in haar jaarlijks rapport. Deskundigen gaan er vanuit dat de Duitse UMTS-frequenties, die video en internet op de mobiele telefoon mogelijk maken, goed zijn voor 60 miljard euro. Dankzij de veiling kan de staatsbegroting dit jaar op een overschot uitkomen, zo stelt de Bundesbank. Zonder die inkomsten blijft de begroting gelijk, op een tekort van circa 1,1 procent van het bruto binnenlands product.