Stembus open in Suriname

Vanochtend zijn in Suriname de stembureaus open gegaan. De aanloop naar de vandaag te houden vervroegde Surinaamse parlementsverkiezingen is rustig verlopen. Dat is de indruk van diverse organisaties die buitenlandse waarnemers leveren bij de verkiezingen.

De verkiezingscampagnes hadden een vreedzaam karakter en de Surinaamse media hebben in vrijheid hun werk kunnen doen. Wel hebben duizenden kiezers geen oproepingskaart gekregen. De oppositiepartij DA91 vreest dat de regering-Wijdenbosch de verkiezingen daarmee wil manipuleren. Deze vrees werd volgens DA91-voorman W. Jesserun versterkt toen deze week in Paramaribo een zak met nieuwe stembiljetten werd gevonden. DA91 heeft ook klachten uit het binnenland ontvangen. Kiezers zouden in een ander ressort moeten stemmen dan waar ze ingeschreven staan. Dat dwingt ze een lange tocht per boot te maken. Het hoofd van de EU-waarnemers, M. Meadowcroft, wil nog geen commentaar geven op de kwestie rond de oproepingskaarten. Hij verwacht pas enkele dagen na de verkiezingen een eindbalans te kunnen geven.

De verkiezingsstrijd draait vooral om de vraag of het Nieuw Front (NF), de combinatie van `oude politieke partijen', erin zal slagen om een tweederde parlementaire meerderheid te behalen. Bij zo'n uitslag kan de president rechtstreeks door het parlement worden gekozen.

De verkiezingen werden noodgedwongen door president Wijdensbosch uitgeschreven na hevige protesten tegen zijn beleid in mei 1999. Het NF stevent volgens peilingen op een overwinning af. Het NF kan profiteren van het feit dat haar rivaal, de NDP van oud-legerleider Bouterse, uit elkaar is gevallen.

    • Joost Oranje