Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de verkiezingen in Suriname en de ruim tienduizend stemgerechtigde Surinamers in Nederland die niet kunnen stemmen. Verder praat criminoloog Peter Klerks over de handel en wandel van een criminele organisatie in hasjhandel. TV2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de verkiezingen in Suriname en een reportage over het grote en kleine geld rond het voetbalkampioenschap Euro 2000. Verder een studiogesprek met een letselschade-advocaat over de ramp in Enschede. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Citycabs. In deze aflevering over Egypte een bezoek aan Cairo en de voorstad Gizeh. Verder aandacht voor de rol van de vrouw in de islam en de rust van een kerkhof. Ned.1, 18.59-19.29u.

John, Johnny en Frank van Oranje. Zie TV-vooraf. TV2, 20.30-21.02u.

Histories. De Atlantikwall was de Duitse Atlantische verdediginslijn in WO II. Hitler liet van het noorden van Noorwegen tot aan de Pyreneeën een gigantische muur van bunkers, kanonnen en versterkingen bouwen. Toch slaagde Hitler niet in zijn opzet. Afl.: Atlantikwall. Canvas, 20.55-21.45u.

Opening of The Tombs of the Golden Mummies. Verslag van het bezoek aan de tomben van circa 10.000 mummies in de Egyptische woestijn die in 1996 werden ontdekt. Duidelijk is geworden dat er zeker 100 zijn waarvan borst en hoofd door goud is overgoten. In het gebied The Bahariya Oasis lag vroeger één van de eerste Griekse nederzettingen in Egypte. Fox, 21.30-23.10u.

Antenne: Begeleide omgangsregeling. In Maastricht bestaat er sinds vijf jaar een project waarin vrijwilligers een half jaar lang kinderen van gescheiden ouders die elkaar niet meer willen zien, halen en brengen. Soms is de verstandhouding tussen de ouders zo slecht dat de verzorgende ouder geen contact met de kinderen toestaat. TV2, 21.33-22.05u.

PRAATPROGRAMMA

Gemeenschap & goederen. Monique en Ronald-Jan Heijn vertellen over hoe zij na het faillissement van Oibibio en Oininio hun huishouden met zes kinderen, een personal manager en een huishoudster runnen. Ned.3, 20.20-20.50u.

Rondom tien. Discussie met hulpverleners, heilssoldaten, politieagenten en zwervers over de vraag of de zwervers in Nederland door de hulporganisaties doodgeknuffeld worden. Ned.1, 22.29-23.14u.

MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd zang. Verslag van de eerste finale van de Koningin Elisabethconcours zangwedstrijd. M.m.v van het Symfonieorkest van de Munt o.l.v. dirigent Marc Soustrot. Canvas, 22.15-0.55u.

Het uur van de wolf: Crazy dancing. Over het ontstaan van populaire dansvormen zoals de twist, disco, break-dance, line-dance en de macarena. Interviews met producenten en bedenkers aangevuld met archiefbeelden. Ned.3, 23.25-0.25u.

Young musician of the year. Vijf finalisten strijden om een plaats aanstaande zondag in de grote finale. Vanavond is de beurt aan de koperblazers. BBC2, 0.20-1.05u.

KUNST

Don't look down. Serie over architectuur met vanavond aandacht voor de toren van de imposante Salisbury Cathedral die bijna 100 meter boven de omgeving uitsteekt. Twaalf steenhouwers onderhouden het gecompliceerde bouwwerk met grote regelmaat. BBC2, 21.00-21.30u.

Missileers. De Missileers is een elite-eenheid die de leiding heeft over 2000 kernraketten die onder de prairies van Amerika liggen. De wapens hebben de kracht om de hele wereld te vernietigen. Om dit te bewerkstelligen is slechts het omdraaien van een sleutel nodig. BBC2, 22.30-23.20u.

Film 2000 – Cannes special. Special rondom het 53ste filmfestival in Cannes met o.a. George Clooney, Calista Flockhart en Uma Thurman. BBC1, 0.30-1.05u.

FILM

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Zwangerschap annex het vrouwenbestaan maakt van een man een beter mens, lijkt de onderliggende boodschap van een overigens luie komedie waarin Arnold Schwarzenegger drachtig is. Met Danny DeVito als gynaecoloog en Emma Thompson als onhandige wetenschapster. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

To vlemma tou Odyssea / Le regard d'Ulysse (Theo Angelopoulos, 1995, Griek./Fr./It.). Overdonderende visuele barok en een geringe politieke zeggingskracht kenmerken plechtig epos van de Griekse grootmeester Angelopoulos. Harvey Keitel speelt een Amerikaanse filmmaker van Griekse origine, die op zoek gaat naar niet-ontwikkeld filmmateriaal van de gebroeders Manakia, Macedonische filmpioniers uit het begin van deze eeuw, die echt bestaan hebben. ZDF, 0.00-2.50u., nagesynchroniseerd.

. Brothers in Trouble (Udayan Prasad, 1995, Engeland). BBC-productie van de in India geboren regisseur Prasad biedt betrekkelijk lichtvoetig portret van een vrijwel hermetisch gesloten gemeenschap van Aziatische illegalen in het Engeland van de jaren zestig. Jonge Pakistaan treft er een mini-uitvoering van de maatschappij waaraan hij ontvlucht dacht te zijn. ARD, 0.50-2.30u., tweetalige uitzending.

Lust for Life (Vincente Minnelli, 1956, VS). Vermaarde Hollywoodproductie over leven en werk van Vincent van Gogh probeerde kleurgebruik van de schilder te imiteren en is voor alles een verbeelding van de Mythe van de Getergde Kunstenaar. Bewonderenswaardige hoofdrol van Kirk Douglas, Oscar voor Anthony Quinn's bijrol van Gaugain. Morgen, ARD, 10.03-12.00u., nagesynchroniseerd.

A New Leaf (Elaine May, 1971, VS). Bij vlagen geestige komedie waarin in financiële nood verkerende playboy Walter Matthau heil zoekt bij onhandige maar gefortuneerde Elaine May. Morgen, SBS6, 14.25-16.05u., onderbroken door reclame.