Selectie Galerie

Daniel Kramer

De New-Yorkse fotograaf en regisseur Daniel Kramer (1932) kreeg grote bekendheid met zijn portretfoto's van beroemde artiesten als Janis Joplin en Jacques Brel. De foto's zijn dan ook vaak in internationale tijdschriften gepubliceerd. In de jaren zestig kreeg Kramer de gelegenheid een fotoserie te maken over het leven van Bob Dylan. Hij volgde de zanger naar optredens, maar portretteerde hem ook thuis en in de studio. Verschillende foto's uit de serie, in 1967 verschenen als het fotoboek Bob Dylan, zijn gebruikt voor Dylans platenhoezen. In Torch Gallery worden de foto's voor het eerst in Europa geëxposeerd. T/m 10 juni, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Germaine Kruip

Alledaagse taferelen vormen het uitgangspunt voor het werk van Germaine Kruip (1970). Ze filmt haar beelden op straat en maakt later videostills van bijzondere momenten. Voor haar expositie in Galerie Reuten stelde Kruip samen met de theatergroep Mug met de Gouden Tand een rondleiding door het gefilmde gebied op (de omgeving van het Frederiksplein in Amsterdam). In het straatbeeld op deze route heeft Kruip acteurs toegevoegd. Een wandeling over straat wordt zo opeens een zoekplaatje: wat is echt en wat niet? T/m 11 juni, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam. Do t/m za 13-18u. `Unguided' Tour op 27 mei en 3 juni van 14-17u.

Glenn Sorensen

De Australische, in Zweden woonachtige kunstenaar Glenn Sorensen (1968) maakt verleidelijk schilderijen vol exotische bloemen en zachte kleuren. Niet het onderwerp, maar het gevoel dat het schilderij overbrengt, is in zijn werk van belang. Titels als Yellow Hummingbird moeten de sfeer nog eens verhogen. Annet Gelink Gallery presenteert Sorensens eerste solotentoonstelling in Nederland. In projectruimte De Bakery maakte de Duitse kunstenaar Johannes Schwartz gelijktijdig een sporthal waar naar hartelust getafeltennist kan worden. 27 mei t/m 1 juli, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Nic Blans Sr.

Het oeuvre van Nic Blans Sr. (1917-1996) is door de jaren heen in stilte gegroeid en bijna helemaal intact gebleven. Vrijwel nooit toonde de kunstenaar zijn schilderijen in galeries. Opgeleid aan de reclame-afdeling van de Haagse academie ontwikkelde Blans een heldere beeldtaal, gekenmerkt door duidelijke vormen en scherpe lijnen. Zijn schilderijen, uitgevoerd in blauwe en witte lakverf, vormen een eigen variant op de hard-edge schilderkunst uit de jaren zestig, maar komen ook nu nog opvallend hedendaags over. T/m 18 juni in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

En verder

Foto's van Astrid Hermes t/m 17 juni in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, Amsterdam; tekeningen van Kees Smits en Günter Tuzina t/m 17 juni in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; een installatie van Mary Schoonheyt t/m 24 juni in Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam; fotowerken van Tada Masami t/m 29 juni in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; lichtinstallaties van Stijn Kriele en Linda Arts t/m 11 juni in de Paraplufabriek, Van Oldebarneveltstraat 63a, Nijmegen; houtdrukken van Sjoerd Buisman, Klaas Gubbels en Carel Visser t/m 25 juni in Galerie Luca, Bloemendaal 5, Zaltbommel.