Selectie Films

Any Given Sunday

Kaleidoscopische film van Oliver Stone over een fictief American football-team uit Miami gebruikt enerverende sportbeelden als metafoor van de tegenstelling tussen oude Amerikaanse waarden en de macht van big business. Coach Al Pacino belichaamt de opvatting dat winnen niet altijd het belangrijkst is, terwijl de vrouwen het meest materialistische standpunt innemen. Amsterdam: Pathé Arena.

Being John Malkovich

Acteur John Malkovich speelt zelf een kleine rol in absurd, vederlicht en tragisch debuut van clipregisseur Spike Jonze. Een verkommerde poppenspeler (John Cusack) vindt per ongeluk op kantoor een geheime gang die direct toegang geeft tot het brein van Malkovich en verkoopt met collega (Catherine Keener) toegangskaartjes voor dit magische evenement. Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Nijmegen: Scala. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver.

Lek

Nederlandse politiefilm van Jean van de Velde in de trant van Serpico en Internal Affairs, laat soapster Cas Jansen een informant van de CID (Victor Löw) runnen. Briljant scenario slaagt erin toffe Amsterdamse humor op grimmige wijze tegen zichzelf te keren en verweeft de spanning uit commerciële Amerikaanse speelfilms met een originele thematiek over de wens om kinderen te krijgen. In meer dan 31 theaters.

Somberman's Actie

Vrije verfilming door Casper Verbrugge van Remco Camperts novelle Somberman's actie (1985) naar een scenario van Hans Heesen geeft ruimte aan acteurs Dirk Roofthooft, Oda Spelbos en Serge Henri Valcke voor fijne miniaturen van slachtoffers van het materialistische Reagan-Thatcher-tijdperk, dat ook in de aankleding alweer historie blijkt. Amsterdam: Het Ketelhuis.

En verder

American Beauty in meer dan 26 theaters; Boys Don't Cry Amsterdam: Kriterion/Studio K. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Zwolle: Het Fraterhuis; Festen Eindhoven: Plaza Futura. The Five Senses Amstelveen: Filmhuis Griffioen. Hilversum: Filmtheater Hilversum; Fucking Åmål Arnhem: Filmhuis Arnhem. Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Maastricht: Lumière. Utrecht: 't Hoogt. Wageningen: Molenstraattheater; Kikijiro Gorinchem: Roxy. Gouda: Filmhuis Gouda. Veenendaal: Hofpleintheater; Magnolia in meer dan 11 theaters; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in meer dan 9 theaters.