Rechter Jackson wil Microsoft in drieën delen

De Amerikaanse rechter Thomas Penfield Jackson voelt er in de antimededingingszaak tegen Microsoft voor deze onderneming in drieën op te splitsen. Hij wil ook zeer snel een strafmaat bepalen.

Penfield Jackson zei gisteren in Washington dat Microsoft opgedeeld moet worden in een bedrijf voor het besturingssoftwareprogramma Windows, een bedrijf voor toepassingsprogramma's en een bedrijf voor de internetbrowser Explorer.

De rechter gaat daarmee verder dan de eisen van het ministerie van Justitie in Washington, dat precies twee jaar en een week geleden de antimededingingszaak aanspande.

Volgens rechter Jackson zou een splitsing van Microsoft in twee bedrijven, zoals Justitie heeft voorgesteld, leiden tot het creëren van twee monopolies.

Jackson verraste vriend en vijand met zijn idee om een verregaand voorstel van twee industriegroepen over te nemen. De Computer & Communication Industry Association en de Software & Information Industry Association hebben bij de rechtbank een notitie gedeponeerd ter ondersteuning van de aanklacht, maar anders dan Justitie vinden ze dat een opdeling in tweeën niet de juiste remedie is. Om de concurrentieverhoudingen in de softwareindustrie te herstellen moet de internetbrowser losgekoppeld worden van zowel het besturingssysteem als de toepassingssoftware.

Aan het eind van de zitting gisteren zei Jackson dat het ministerie van Justitie morgen met een nieuw voorstel voor een strafmaat kan komen, en Microsoft moet daar dan uiterlijk aanstaande dinsdag weer op reageren. Jackson is van plan zeer spoedig daarna – mogelijk eind volgende week al – met een bepaling van de strafmaat te komen.

Volgens Jackson heeft de zaak al lang genoeg geduurd. ,,Deze zaak loopt nu al twee jaar'', aldus Jackson tegen een advocaat van Microsoft die meer tijd wilde om de splitsingsvoorstellen te bestuderen. Jackson: ,,We houden geen zittingen meer.''

De zitting van gisteren volgt op de rechterlijke uitspraak van begin april, waarin Microsoft schuldig is bevonden aan misbruik van zijn Windowsmonopolie. Daarna volgden voorstellen van de beide partijen in de zaak voor een passende strafmaat. Justitie stelt een tweedeling van Microsoft voor, maar het softwarebedrijf van Bill Gates wil niet verder gaan dan enkele reparatiemaatregelen. Microsoft heeft bovendien verklaard dat het ongeacht de uitspraak van de rechter in hoger beroep zal gaan.

Microsoft stelde gisteren om te beginnen twee zaken aan de orde. Ten eerste diende het een motie in om de strafeis van de federale overheid te verwerpen en daarna vroeg het om vaststelling van een nieuw tijdschema met nieuwe hoorzittingen voor het verdere verloop van het proces.

Rechter Jackson wees beide voorstellen af en veinsde verbazing: ,,Ik vind het ironisch, want ik dacht dat u zo snel mogelijk in hoger beroep wilde gaan.''

Microsoft keek gisteren al vooruit naar de volgende fase in hoger beroep. Advocaten waren er woedend over dat de rechter elk voorstel van de kant van Microsoft afkapte. ,,In hoger beroep zal Microsoft vraagtekens zetten bij de procedures die in dit proces zijn gebruikt, inclusief die in de strafmaatfase'', aldus William Neukom, raadsman van Microsoft. De advocaat: ,,We zullen de feitelijke bevindingen aanvechten, de uitspraak en de aard van ongeacht welke maatregel de rechter voorstelt.''

DOSSIER MICROSOFT: www.nrc.nl

    • Lucas Ligtenberg