Provider vrijgesproken

De rechtbank van Nanterre heeft gisteren beslist dat de Franse internetprovider Multimania geen blaam treft vanwege het toegang verlenen aan een webpagina met racistische teksten. De Vereniging van Joodse Studenten in Frankrijk (UEJF) had half april een klacht ingediend tegen Multimania wegens de webpagina `NSDAP', de initialen van de nationaal-socialistische partij van Hitler, die in februari enkele dagen toegankelijk was.

Multimania beheert met 73 werknemers 330.000 webpagina's van particuliere internetgebruikers. Het is onmogelijk die allemaal te controleren. Nadat het bedrijf zich had gerealiseerd waar de initialen voor stonden en had kennisgenomen van de inhoud, had het bedrijf de pagina verwijderd. De maker van de pagina, een zestienjarige uit Noord-Frankrijk wordt nu vervolgd.

Volgens de rechter kan een provider een pagina met onwettige inhoud ,,te goeder trouw'' over het hoofd zien en was er geen sprake van ,,nalatigheid'' en ,,aanzetten tot rassenhaat, verheerlijking van misdaden tegen de menselijkheid en oproep tot moord'' waarvan de UEJF Multimania beschuldigde.

Het vonnis van de rechter in Nanterre trekt de aandacht, omdat het Franse filiaal van de Amerikaanse provider Yahoo! begin deze week door een Parijse rechter is veroordeeld. Yahoo! moet de toegang blokkeren tot een Amerikaanse webpagina waarop nazi-memorabilia te koop worden aangeboden. Die beslissing werd door Yahoo Frankrijk ,,een gevaarlijke precedent voor internetgebruikers over de hele wereld'' genoemd. In Amerika zijn omstreden pagina's als die van Yahoo toegestaan, vanwege de vrijheid van meningsuiting. In Frankrijk vallen ze onder de anti-racismewetgeving.