Partij Aristide wint in Haïti

De oppositie in Haïti heeft gisteren erkend dat de Lavalas Familie Partij van ex-president Jean Paul Aristide een monsterzege heeft geboekt bij de verkiezingen van afgelopen weekeinde. Daarbij stonden parlementszetels, burgemeestersposten en gemeenteraadszetels op het spel. De precieze uitslag wordt later bekend. Hoewel tijdens de campagne 15 kandidaten met machetes in stukken werden gehakt, verliep de verkiezingsdag zelf relatief vreedzaam. De chaos bij de stembureaus was evenwel groot. Mogelijk is massale stembusfraude gepleegd, maar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hecht niettemin zijn goedkeuring aan de uitslag. De Lavalas Familie-partij van Aristide is in Haïti oppermachtig. Diens vriend René Preval is nu president, maar later dit jaar wordt Aristide waarschijnlijk voor een nieuwe termijn gekozen.