Ophef over homomars in Rome

De Italiaanse premier Amato zou het omstreden Gay Pride Festival deze zomer in Rome wel willen verbieden als ,,inopportuun in het jubeljaar'', maar ,,helaas'' zou dat in strijd zijn met de grondwet.

Al maanden voert de katholieke kerk met steun van de Nationale Alliantie, de erfgenaam van de neofascisten, een campagne om het homofestival af te gelasten of in ieder geval een jaar uit te stellen. Volgens hen is het een bewuste provocatie om de eerste mondiale Gay Pride te organiseren als in Rome het jubeljaar met zijn miljoenen pelgrims aan de gang is. Het festival staat gepland van 1 tot en met 8 juli.

In het parlementaire vragenuurtje gisteren maakte Amato, die een centrum-linkse coalitie leidt, duidelijk dat hij deze bezwaren deelt. Maar aangezien er geen veiligheidsredenen zijn om de manifestatie tegen te houden, geldt artikel 17 van de grondwet, dat het recht om vrijelijk vreedzaam bijeen te komen garandeert.

Burgemeester Francesco Rutelli van Rome had gehoopt dat Amato hem uit de brand zou helpen. Hij leidt ook een centrum-linkse coalitie, maar staat onder enorme druk. De vorige maand gekozen nieuwe president van de regio Lazio, waar Rome deel van uitmaakt, is een lid van de Nationale Alliantie, Francesco Storace. Die heeft duidelijk gemaakt dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om het Gay Pride Festival te blokkeren. Amato zei dat het enige wat de autoriteiten kunnen doen, is de manifestatie isoleren in een bepaald gedeelte van de stad.

Vorig jaar is zonder problemen een homomars gehouden in Rome. Dat was onderdeel van de gebruikelijke festivals en betogingen in allerlei landen om de politie-inval in 1969 in een New-Yorkse homobar te herdenken. Dit jaar wordt voor het eerst een festival op mondiaal niveau georganiseerd.

Amato is geprezen en verguisd voor zijn uitspraken. Aartsbisschop Angelo Comastri, voorzitter van het Comité voor het Jubeljaar, zei dat dergelijke manifestaties per definitie verboden moeten worden omdat ze provocerend zouden zijn en andersdenkenden belachelijk zouden maken. De meeste partijen in Amato's coalitie verwierpen de uitspraken van de premier. ,,Duizenden personen vragen alleen maar het recht om de straat op te gaan om hun recht te verdedigen om in een democratische staat te bestaan'', zei Katia Belillo, minister voor Gelijke Kansen.

Amato, een socialist, heeft in het verleden vaker voor links controversiële standpunten ingenomen.

    • Marc Leijendekker