Nederlander verslaat Britten op eigen terrein

Met een Perzisch tapijt van grassen en vaste planten en een `funky fontijn' won tuinontwerper Oudolf de Chelsea Flowershow.

De Nederlandse tuinontwerper en siergrassenspecialist Piet Oudolf heeft de Britten, het volk met de groenste vingers ter wereld, op eigen terrein een gevoelige nederlaag bezorgd. Tijdens de Chelsea Flower Show, de jaarlijkse beurs en tentoonstelling van de Royal Horticultural Society in Londen en tevens een mondiaal tuinmekka, kreeg Oudolf eergisteren de prestigieuze Best Garden Award, de hoofdprijs voor het beste tuinontwerp.

Oudolfs tuin, Evolution, was gemaakt in opdracht van het Britse tijdschrift Gardens Illustrated en combineert een `Perzisch tapijt' van grassen en vaste planten met `harde materialen' zoals roestvrij staal en `een funky fontijn', een zowel vakmatig als artistiek `perfecte' combinatie, aldus de jury.

,,Dit is de wereldcup van het tuinieren'', zegt Oudolf (56), die zijn tijdelijke tuin op de show in Chelsea samen met de Brit Arne Maynard drie jaar lang heeft voorbereid, onder meer om de juiste gewassen precies op tijd klaar te hebben. Die kweekt hij in zijn kwekerij te Hummelo (Overijssel). ,,Mijn grootste angst was dat het niet op tijd zou lukken'', aldus de Hummelo'er. ,,En daar zou je dan dertig jaar voor gewerkt hebben.''

De laatste keer dat Nederlandse kwekers en tuinontwerpers van zich lieten spreken aan Britse zijde van de Noordzee was tijdens de wereldwijde tulpenbollengekte en het Engelse koningsschap van de Nederlandse stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart aan het eind van de zeventiende eeuw. Oudolf werkt al enige tijd in opdracht van de National Trust, het Engelse Natuurmonumenten, maar geniet buiten siergras- en vasteplantenkringen in Engeland nog weinig bekendheid.

De Chelsea Flower Show, die maandag werd geopend door koningin Elizabeth, is het startschot voor het Londense zomerseizoen en trekt honderdduizenden bezoekers, merendeels middelbaar en merendeels op verstandige schoenen. Meer dan honderd instellingen en particuliere ontwerpers en kwekers uit binnen- en buitenland leggen er een tuin aan, meestal met een bepaald thema. Naast vaste deelnemers als de Prince's Trust, een liefdadigheidsinstelling, tuinbladen en botanische verenigingen uit de Gemenebestlanden, gooien outsiders hoge ogen. Onder hen is de Arabische sjeik Zayd bin Sultan Al-Nahyan, die een oase liet aanleggen met de naam Garden of the Night. Een groep tuinierende gevangenen uit de open gevangenis van Leyhill in Gloucestershire legde in Chelsea een onkruidtuin aan bij een vermolmde schuur.

De canvas tenten van de show hebben dit jaar voor het eerst plaatsgemaakt voor strakke PVC-overkappingen; volgens veel vaste bezoekers een te grote concessie aan de oprukkende `tuinindustrie'. Geïnspireerd door populaire tv-programma's over tuinieren geven Engelsen jaarlijks elf miljard pond (ruim veertig miljard gulden) uit aan planten en tuinattributen van kabouters tot vijvers. Terwijl steeds meer Britten weigeren genetisch gemanipuleerd voedsel te eten, zien ze er geen been in om de natuur rond hun huis drastisch naar hun hand te zetten. Oudolf signaleert die trend ook in zijn eigen land. ,,Nederlanders zijn minder in tuinen geïnteresseerd dan in tuincentra.''

Internet: www.channel4.com/rhschelsea; een `virtuele rondleiding' door Oudolfs tuin is te zien op http:/ /195.167.255.30/full–site/ipix/ view–tour3.html

    • Hans Steketee