MVV bijna gedegradeerd, FC Groningen fier aan kop

MVV is reddeloos verloren in de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie. De ploeg uit Maastricht leed gisteravond een 3-1 nederlaag tegen Heracles en staat met nog drie wedstrijden in de nacompetitie te spelen acht punten achter op het ongeslagen FC Groningen, dat met 5-0 van Emmen won. ,,Het is over en sluiten'', realiseerde trainer Koevermans van MVV zich gisteravond.

De degradatie van MVV kan zondag al een feit zijn, als de Limburgse ploeg niet wint van Heracles of FC Groningen een uitzege behaalt op Emmen. Het zou betekenen dat MVV na een verblijf van drie seizoenen weer uit de eredivisie verdwijnt. MVV eindigde als zestiende in de reguliere competitie, voor Cambuur en FC Den Bosch. ,,We hebben zelfs mogelijkheden genoeg gehad om de nacompetitie te ontlopen. Dat lukte niet en dan komt het als een mokerslag aan dat we nu na drie wedstrijden al kansloos zijn'', zei Koevermans gisteren.

Volgens de trainer van MVV ging alles mis in de nacompetitie. Zijn ploeg leed in de eerste wedstrijd een 4-1 thuisnederlaag tegen FC Groningen. Ook het tweede duel bij Emmen werd niet gewonnen. MVV gaf door twee tegendoelpunten in de laatste minuut een 2-0 voorsprong uit handen. Tegen Heracles kwam MVV gisteren weer op voorsprong door een treffer van Gudjohnsson. Nog voor de rust stond het alweer 3-1 voor de tegenpartij. Dat werd ook de eindstand. Met name de ervaren doelman Snelders maakte een zwakke indruk bij MVV. ,,We zijn volledig door het ijs gezakt'', erkende Koevermans.

MVV wordt in de eredivisie zeer waarschijnlijk vervangen door FC Groningen. Deze eerstedivisieclub won overtuigend zijn drie wedstrijden in groep A van de nacompetitie. Na een moeizaam begin werd Emmen gisteravond met 5-0 gedeklasseerd in het Groningse Oosterpark. Een overwinning in Emmen is zondag genoeg om de promotie veilig te stellen.

Trainer Van Dijk van FC Groningen probeerde het optimisme gisteravond te temperen. ,,Ik heb geleerd niet te snel met de champagne te gaan lopen'', zei de oud-speler. ,,Natuurlijk staan we er riant voor en is de kans heel klein dat we het niet gaan halen.''

FC Groningen keert waarschijnlijk na twee jaar terug op het hoogste niveau. In 1998 degradeerde de ploeg via de nacompetitie uit de eredivisie. Daarom had Van Dijk begrip voor de ellende bij MVV. ,,Je hebt als eredivisieclub de neiging om de kracht van de eerste divisie te onderschatten. Als je dan slap aan de nacompetitie begint, ben je er geweest'', zei Van Dijk. Bijna was Groningen na één seizoen alweer teruggekomen in de eredivisie. Op de laatste speeldag van de nacompetitie werd de eerste plaats in de poule echter nog verspeeld aan Sparta.

Groningen moet in het restant van de nacompetitie verdediger Broerse missen. Hij werd geselecteerd voor Jong Oranje en reisde vandaag mee naar het Europees kampioenschap in Slowakije. Daar kan de nationale jeugdploeg van bondscoach Han Berger zich voor de Olympische Spelen van Sydney kwalificeren. FC Groningen had door het gemis van Broerse uitstel van zijn komende wedstrijden in de nacompetitie kunnen krijgen. De club zag daar na de wedstrijd tegen Emmen van af.