MUZIEK

Pletnev

De Russische pianist Mikhail Pletnev geeft 28 mei 20u15 in de serie `Meesterpianisten' een recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met muziek van Bach (Partita nr 6), Beethoven (Sonate in c op 111) en Chopin (vier scherzi).

Marijn Simons

In de serie `Titaantjes voor musici' van 16 of 17 jaar in het Rotterdamse theater Lantaren/Venster is 31 mei 20u30 een concert gewijd aan de componist en violist Marijn Simons: het strijkkwartet nr 2, Rocking Birds voor fluitkwartet en Cuddly Animals, een concert voor viool en blaasensemble opus 13 met de première van de balletversie door leerlingen van de Rotterdamse Dansacademie in een choreografie van Joan van der Mast. Verder: de Sonate nr 1 voor viool en piano van Darius Milhaud. Er wordt opgetreden door Marijn Simons, pianist Frank Peters, het Mondriaan Kwartet, fluitensemble Tegenwind en de Holland Wind Players olv Jeroen Weierink.

Residentie Orkest

Het Residentie Orkest geeft olv Christopher Hogwood op 26 en 27 mei 20u15 in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag uitvoeringen van het Ricercare van Bach in de bewerking van Webern, Mozarts Pianoconcert nr 18 KV 456 (solist: Stefan Vladar), het Concert voor piano en blazers van Strawinsky en de Symfonie nr 80 van Haydn.

Bach

De Nederlandse Bachvereniging geeft olv Gustav Leonhardt een reeks uitvoeringen van een programma van muziek van Bach voor Hemelvaart en Pinksteren: de Pinkstercantates O ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe en Erschallet ihr Lieder en het Himmelfahrtsoratorium Lobet Gott in seinen Reichen. In Maastricht en Zwolle speelt Leo van Doeselaar bovendien nog een aantal orgelstukken. 30 mei 20u15 Grote Kerk Naarden; 31 mei 20u30 O.L.V. Basiliek Maatricht; 2 juni St. Walburgiskerk Zutphen (uitverkocht); 4 juni 20u15 Oosterpoort Groningen.

Primavera

Het gezelschap La Primavera maakt een tournee door ons land met Nederlandse vocale en instrumentale muziek uit de Gouden Eeuw, waarbij wordt gezongen door de sopraan Johannette Zomer. 26 mei 20u15 Stadhuis Deventer; 27 mei 20u15 Kasteeel Amerongen, Amerongen; 28 mei 16u Waalse of Begijnekerk Haarlem.

John Scofield Group

,,De manier waarop sommige oudere muzikanten geforceerd jong doen is regelrecht zielig'', zei gitarist John Scofield (49) onlangs in deze krant, dus blijft hij bij jazz, rock en funk. 29 mei Melkweg Amsterdam, 30 mei Oosterpoort Groningen, 3 juni Chassé Breda (Jazz Night).

Jessye Norman-The Sacred Ellington

De `Sacred Concerts' van Duke Ellington werden tijdens zijn leven zelden er daarna vrijwel nooit meer uitgevoerd. Bij dit dus bijzondere concert weet zangeres Jessye Norman zich omringd door pianist Mark Markham, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. David Berger, het Castagneri Kwartet en The London Gospel Choir. 31 mei Concertgebouw, Amsterdam.

Drum Rhythm

Wie geen gehoorbeschadiging wil oplopen, doet er goed aan om vrijdag oordoppen in te doen bij het optreden van het vies lelijke decibellenmonster Leftfield, de football hooligan onder de Britse techno-acts. Maar er is ook léuke muziek op Drum Rhythm: Moby, Rinôcérose, Rae & Christian, Fila Brazilia (26 mei), Kelis, Kruder & Dorfmeister, Mos Def, The Artful Dodger (27 mei) Westergasfabriek, Amsterdam.