Mugabe verscherpt landcrisis Zimbabwe

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft de landcrisis gisteren verder aangescherpt met een wetswijziging die hem in staat stelt 841 boerderijen van blanke boeren zonder compensatie te confisqueren.

De lijst van 841 hoeves was twee jaar geleden al opgesteld. Sindsdien dreigde Mugabe herhaaldelijk met inbeslagname. Maar juridisch had hij tot gisteren geen poot om op te staan. De 841 boerderijen beslaan een oppervlakte van 2,1 miljoen hectare. Mugabe heeft gezegd dat hij in totaal de helft van de 12 miljoen hectare die nu in handen zijn van blanke boeren, wil `teruggeven' aan de zwarte bevolking. De Britse regering heeft haar ,,grote bezorgdheid'' uitgesproken over de jongste stappen van Harare. De al jaren slepende crisis in de landhervorming is sinds februari tot een gewelddadige uitbarsting gekomen door de bezetting van een groot aantal boerderijen door oorlogsveteranen, gesteund door leden van Mugabes Zanu-PF partij. Iedereen die ze ervan verdenken tegen de regeringspartij te zijn, wordt in elkaar geslagen. Tot nu kwamen bij de gewelddadigheden 23 mensen om het leven.

De grootste oppositiepartij, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), zei gisteren dat door de intimidatie de verkiezingen van 24 en 25 juni onmogelijk eerlijk kunnen verlopen. President Mugabe noemde dat gisteren ,,onzin''.