Luchtpiraat ontkomt via parachute

Een Filippijns passagiersvliegtuig is vandaag gekaapt door een gewapende man die de 290 inzittenden beroofde en vervolgens uit het vliegtuig sprong met een parachute. De passagiers landden veilig in Manila.

Het vliegtuig was op weg van de stad Davao in het zuiden van de Filippijnen naar de duizend kilometer noordelijker gelegen hoofdstad. De kaper was gewapend met een handgranaat en een geweer en wilde de piloot laten terugkeren naar Davao. Maar daarvoor was volgens de piloot onvoldoende brandstof.

Een van de bemanningsleden verklaarde na afloop dat de kaper op een zeker moment, vermoedelijk per ongeluk, een schot heeft gelost. ,,Hij was zeer gespannen. Hij zat door familieproblemen in geldnood.''

De kaper gebood de bemanning op 2.000 meter hoogte de druk in het vliegtuig te laten wegvallen en aan de linkerkant een deur te openen. Daarop sprong de man uit het vliegtuig, een Airbus 330. Hij zou ongeveer vijftien kilometer buiten Manila zijn neergekomen in een bosrijk gebied.

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij heeft gemeld dat de piraat is aangehouden.

Volgens een regeringswoordvoerder is er geen sprake van politieke motieven, hoewel het vliegtuig vertrok van het eiland Mindanao waar het Filippijnse leger strijd levert met de moslims van de MILF die vechten voor een onafhankelijke moslimstaat in het zuiden van de Filippijnen. Ook worden in dat gebied 29 mensen gegijzeld door moslims.