Los stukje gebit uit slokdarm Bernhard

Bij prins Bernhard is vorige week woensdag een losgeraakt stukje van een gebitsprothese (een zogenoemde brug) verwijderd uit het bovenste deel van de slokdarm. De prins is hiervoor onder een lichte narcose gebracht.

Deze complicatie houdt geen rechtstreeks verband met de ,,ernstige verslechtering'' die zich afgelopen donderdag voordeed in de gezondheidstoestand van de prins. Deze betrof accute ademnood als gevolg van zijn zeer zwakke lichamelijke conditie. Wel kunnen de problemen van afgelopen woensdag mede hebben geleid tot een verdere verzwakking van de prins, waardoor afgelopen donderdagavond en -nacht voor zijn leven moest worden gevreesd.

Inmiddels is de prins weer in staat kranten te lezen, televisie te kijken en dagelijks enkele telefoongesprekken te voeren, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het bezoek op de intensive care-afdeling in het Utrechtse ziekenhuis blijft beperkt tot naaste familieleden. Zijn artsen wijzen er met nadruk op dat het gevaar voor een nieuwe terugval in de conditie reëel aanwezig blijft.

Na het verwijderen van een mondstuk van de beademingsapparatuur werd vorige week woensdag geconstateerd dat een stukje gebitsprothese was afgebroken. Een röntgenfoto wees uit dat het zich bevond in de slokdarm. Het is dezelfde dag nog verwijderd.

Prins Bernhard (88) onderging op 11 mei een zware operatie, waarbij darmverklevingen zijn losgemaakt en een klein deel van de dunne darm is verwijderd.

Op de avond na de operatie deed zich ,,een neurologische complicatie'' voor, zo berichtte de RVD. Diverse media meldden `uit kringen rondom het hof' te hebben vernomen dat de prins was getroffen door een beroerte. Dit was onjuist. De RVD spreekt inmiddels van een ,,stoornis in de hersenen'', maar doet hierover geen nadere mededeling.

Medische deskundigen vermoeden dat de prins een zogenoemde `tia' heeft gehad: een lichte vorm van beroerte, waarbij een bloedstolsel slechts korte tijd voor problemen in de hersenen zorgt zonder blijvende schade aan te richten. Prinses Juliana (91) zal prins Bernhard niet bezoeken in het ziekenhuis. Haar lichamelijke conditie is redelijk, maar geestelijk heeft zij haar ,,moeilijke en zeer moeilijke momenten'', zo omschrijft een RVD-woordvoerder.