Linda Tripp vrijuit in affaire-Lewinsky

Een Amerikaanse aanklager heeft ervan afgezien om Linda Tripp, de vrouw die de affaire-Lewinsky aan het rollen bracht, strafrechtelijk te vervolgen. Een commissie van het Hooggerechtshof in Arkansas pleit ervoor om president Clinton zijn bevoegdheden als advocaat te ontnemen, wegens zijn gedrag in de affaire.

Tripp riskeerde vervolging toen ze in 1997 telefoongesprekken met haar toenmalige vriendin Monica Lewinsky heimelijk opnam op de band. In Maryland, waar Tripp woont, is het bij wet verboden om gesprekken op te nemen zonder toestemming van beide gesprekspartners. Tripp speelde de bandopnames waarop te horen is hoe Lewinsky vertelde over haar verhouding met de president, door aan onafhankelijk aanklager Kenneth Starr.

In juli werd Tripp in staat van beschuldiging gesteld voor het maken van de opnames. Maar een rechter bepaalde eerder deze maand dat Lewinsky, de belangrijkste getuige, niet betrouwbaar is. Haar gesprekken met aanklager Starr en de verschijning van Starrs rapport over de zaak zouden haar geheugen mogelijk beïnvloed hebben.

Daarmee viel de bodem uit de zaak tegen Tripp, die steeds heeft volgehouden dat ze de opnames alleen maakte om zich te beschermen toen Lewinsky haar onder druk zette om in een gezworen verklaring te ontkennen dat ze iets wist over buitenechtelijke verhoudingen van de president.

Maandag adviseerde een commissie van het Hooggerechtshof van Arkansas om president Clinton, die in februari vorig jaar werd vrijgesproken in het impeachment-proces, wegens ,,ernstig wangedrag'' te royeren uit de orde van advocaten. Daarmee zou Clinton zijn bevoegdheid om als advocaat op te treden kwijtraken.

Clinton zal tegen een mogelijke veroordeling in beroep gaan bij het Hooggerechtshof van Arkansas. Hij houdt vol dat hij technisch niet gelogen heeft toen hij onder ede ontkende dat hij een seksuele relatie met Lewinsky had. Vorig jaar bepaalde een rechter dat Clinton zich met zijn getuigenis schuldig had gemaakt aan ,,minachtig van de rechtbank''. De opvolger van aanklager Starr, Robert Ray, onderzoekt nog steeds of hij de president als hij het Witte Huis verlaat strafrechtelijk kan vervolgen.