Kortweg

Amsterdamgids

Toegegeven, in deze handige ringband restaurant- en winkelgids staat het uitstekende restaurant Kint & Co. Een eetgelegenheid waarvan de beschrijving terecht eindigt met: ,,Eigenlijk zou dit restaurant geheim moeten blijven.' En gelukkig is ook de Heng Xing Cake Shop, die alle denkbare en ondenkbare Chinese versnaperingen verkoopt, vermeld. Natuurlijk wordt Outland Records genoemd. Maar de brillenwinkel van Barlach niet? En was Nam Tin te min? Niettemin een aardig boekje. En door alle omissies blijft er ook nog iets voor echte Amsterdammers over.

*Amsterdam Winkel- en restaurantgids.

Cuba

Tasjesdieven zijn actief in Havana, bedelaars laten zich niet met een kort `neen' afschepen en oplichters zijn er in alle soorten en maten. Deze en andere inlichtingen vinden we op www.dorizon.nl/cuba-info. Een site over de populaire vakantiebestemming Cuba. Er zijn links naar zowel Spaans- als Engelstalige sites. Op de moedersite, www.dorizon.nl, treffen we ook de toeristische bladen Great! Britain, Going Down Under en Backpackers aan. Artikelen uit vorige uitgaven zijn op te vragen en de bezoeker kan zich abonneren op een nieuwsbrief.

*www.dorizon.nl/cuba-info

Nederland

Samen met een wandelkompaan liep Rop Douwes 2000 km langs de `grenzen van Nederland'. Hij beschrijft in het boek Rondje Nederland de bovenste helft van het traject: van Hoek van Holland naar Vlodrop. De tocht is volgens hem in circa honderd dagen te lopen. Regenkleding noodzakelijk.

*Rondje Nederland, Rop Douwes. Nijgh & Van Ditmar, ƒ49,90

Arc-et-Senans

Dit stadje in de regio Franche-Comté is in de 18de eeuw gebouwd als `de ideale stad'. Architect Ledoux dacht hier de volmaakte maatschappij te hebben neergezet. Nu laten architecten, kunstenaars, ingenieurs en filosofen er hun huidige ideeën over de `ideale stad' zien. Hun films, maquettes en schetsen worden gepresenteerd in de koninklijke zoutfabrieken, Les Salines de Chaux, een UNESCO-monument dat het middelpunt vormt van Arc-en-Senans. Juni t/m oktober 2000

*www.ot-arcetsenans.fr

Gourmet Route

Het is sinds kort mogelijk in Himmerland, de streek onder de stad Aalborg in noordelijk Jutland, een `Gourmet Route' te volgen. Een route langs gerenommeerde eethuizen in een fraai Deense gebied. De route is ontwikkeld door vier vooraanstaande restaurants in Himmerland. De samenwerkende restaurants bieden een Gourmet Menu van 3 tot 5 gangen aan. Overnachten kan ook. In het gebied ligt onder meer Rold Skov, het grootste bos van Denemarken.

*Informatie: Rold Gammel Kro, Arden, tel. +45 98561-700 of Internet www.danishhotels.dk

Hotels

Het blijft nog even wennen, prijzen in euro's, maar in de Schuddebeurs raakt de overnachtende gast minimaal 113,44 euro kwijt. Romantik Hotel Hostellerie Schuddebeurs in Zeeland is een van de genoteerde Bijzondere Hotels in de Benelux. Prijzen, ligging, aantal kamers, openingstijden, hondenbeleid en faciliteiten staan genoemd in korte, persoonlijke beschrijvingen van de horecagelegenheden. (Overnachtingsprijs min. ƒ250)

*Bijzondere Hotels in de Benelux. Dorine Scherpel, ISBN 9080289744, ƒ34,50/BF690

Parijs

Het Périphérock Muziekfestival zal geschiedenis schrijven. De beruchte verkeersring rondom Parijs wordt op de eerste zomeravond van 2000 verkeersvrij gemaakt om te dienen als unieke locatie voor dit ambitieuze festival waar rock, pop, rai en rap centraal staan. Entree gratis, 21 juni vanaf 20u

*www.2000enfrance.com

Werk

Wie tijdens zijn vakantie nu eens niet naar het strand wil of de rust van de bergen zoekt, maar dieren wil verzorgen, hetzij in Groot-Brittannië, Europa of de rest van de wereld, leze `Working with animals'. Dit boekje is uitgegeven door de Britse uitgeverij Vacation Work Publications. Een uitgeverij gespecialiseerd in boeken voor `jobs, travel and adventure'. In het boek over kortetermijnwerk in Israel vinden we onder meer: archeologische opgravingen, fruitplukken, au pair- en hotelwerk. Plus informatie over Israel zelf: bezienswaardigheden, overnachtingsmogelijkheden, liften, het weer, stranden, onderhandelen, reizen etc.

*www.vacationwork.co.uk