Korte films op het net

Op je gemak thuis voor de pc via internet een lange speelfilm bekijken, dat zal voorlopig nog wel even toekomstmuziek blijven. Maar korte films on demand, dat is een heel ander verhaal. Het genre van de korte film beleeft momenteel op internet een revival. Korte films zijn ideaal voor de gemiddelde websurfer: downloadtijd is beperkt, je hoeft je niet lang te concentreren en je pakt zo'n filmpje dus snel even mee tussen het beantwoorden van een e-mailtje en het opzoeken van de laatste aandelenkoersen. Oftewel: short-attention span-theater zoals de korte film op internet wel wordt genoemd.

Websites als IFilm, Eveo, Wirebreak, Icebox, het Nederlandse Bitmagic en zelfs online videowinkel Reel.com bieden korte animatie- of speelfilms. Maar de bekendste van al die nieuwe aanbieders is AtomFilms (www.atomfilms.com). Anders dan haar concurrenten vertoont AtomFilms namelijk consequent films van behoorlijke kwaliteit. Zo zijn bijvoorbeeld enkele genomineerden voor de Oscar voor korte film van dit jaar op de website te zien, vertoont AtomFilms als eerste een nieuwe animatieserie van de Aardman studio's (bekend van Wallace and Grommit) en heeft het bedrijf zowaar enkele korte films met heuse filmsterren (Matthew McConaughey, Ben Affleck and Neve Campbell) in de collectie. Ook werk van onbekende filmmakers is de moeite waard. Een recente hit op AtomFilms was Saving Ryan's Privates, zoals zich laat raden een vermakelijke parodie op Steven Spielbergs Saving Private Ryan.

AtomFilms kan al dat kwaliteitswerk bemachtigen omdat het bedrijf niet uitsluitend een website betreft waarop films worden vertoond. AtomFilms is feitelijk een ouderwetse filmdistributeur die zoekt naar nieuwe vertoningsmogelijkheden voor korte films. De nadruk ligt op de eigen website, maar de films van AtomFilms vind je ook terug bij vliegtuigmaatschappijen, tv betaalkanalen en natuurlijk andere websites. Die combinatie blijkt voor filmmakers een reden om hun werk bij AtomFilms onder te brengen. Daarnaast houdt het bedrijf de vinger aan de pols van de laatste technologische ontwikkelingen. Zo kun je veel van de animatiefilmpjes van AtomFilms op je handheld computer bekijken. En op het filmfestival van Cannes lanceerde AtomFilms een zogeheten `immersive movie', een techniek waarbij de toeschouwer voor elke scène een blikveld van 360 graden heeft en zich als het ware in de scène begeeft.

    • Jeroen van Bergeijk