Kinderagenda

Droomkastjes

Als vogelhuisjes zijn ze opgehangen aan de bomen: de 5000 droomkastjes, die leerlingen van zo'n 50 scholen in de provincie Utrecht samen met 15 kunstenaars hebben gemaakt.

De opdracht was: geef je droom over later vorm in een droomkastje. Kunstenaars bezochten de scholen en probeerden door samen te praten over later kinderen aan ideeën te helpen. Ook werd er muziek gedraaid en werden mooie beelden vertoond en dat allemaal moest de leerlingen inspireren.

Bij elk droomkastje moest ook een gedicht worden gemaakt om de droom uit te leggen. En zo vertelt een jongen van 10 jaar:

Ik denk dat ik later op een straalmotor door de stad zweef

en dat ik beroemd word

een groot huis heb met een zwembad en een helemboel auto's

dat is mijn droom

En al die dromen hangen ook nog eens op de mooiste plekjes in de Utrechtse Heuvelrug: in bossen, parken, bij kastelen en zelfs in een dierentuin. Alle routes zijn t/m 5 juni open voor publiek. De droomkasten van de 15 kunstenaars zijn tot 14 juni in het gemeentehuis Jagtlust van De Bilt te zien.

*Droomkastjes t/m 5 juni in: Wijk bij Duurstede (kasteelpark Duurstede, Langs de Wal 7) en in de tuin van Museum Dorestad (tegenover kasteelpark Duurstede). Bunnik (Rhijnauwse bos bij theehuis Rhijnauwen, Rhijnauwenselaan 14). Doorn (vanaf St Helenaheuvel, St Helenalaan 2 door de Kaapse bossen). Amerongen: (het Amerongse bos bij Het Berghuis, Veenseweg 28). De Bilt: door Heidepark (Bilthoven Noord), Boetzelaerpark (Kerkweg) en de ijsbaan van Landgoed Houdringe (bij de Soestdijkseweg). Zeist (Zeister bos bij het Jagershuis, Woudenbergseweg 15). Veenendaal (door het Amerongse bos: de Elsterkoproute, eindpunt Veenseweg). Rhenen: (Ouwehands Dierenpark, Grebbeberg 109). Alle routes, behalve die door Ouwehands Dierenpark, zijn gratis. Inl 030-6932588.

Leeuwendag

Er loopt een pennieleeuw rond en wie wil brullen als een echte leeuw kan meedoen aan de brulceremonie.

Dierentuin Artis is zondag 28 mei gratis toegankelijk voor kinderen onder de 12 jaar met een Postbank Knuffelleeuw of met een Penniepas. Ook kan je de `puberleeuwen' Ceasar, Jarah, Arusha, Ti Cuna en Singa zien en als ze wakker zijn rollen ze over elkaar en halen allerlei kattenkwaad uit. Er is een speurtocht, kinderen kunnen zich laten schminken en er worden balonnen opgelaten.

*Leeuwendag in Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam op zondag 28 mei van 9-18u, voor onder de 12 jaar met een Postbank Knuffelleeuw of een penniepas is de toegang gratis. Op vertoon van een giropas is de toegang voor boven 12-jarigen ƒ17,50. Inl 020-5233400.

Street Dance

Na vier voorrondes zijn ze nog steeds de beste en zaterdag 27 mei moeten ze in de finale van de Nationaal First Choice Street Dance Championship ook bewijzen dat ze de echte kampioen zijn. In de IJsselhallen in Zwolle strijden 37 teams in de categorie mini's (t/m 10 jaar), tieners (t/m 16 jaar) en vanaf 17 jaar voor Street Dance Kampioen van Nederland.

De wedstrijden beginnen om 12u30 en de warming-up is om 12u met Raymond Contein (Sjef uit Goede Tijden, Slechte Tijden). Tussen de finales door zijn er ook optredens van Whatever, All of Us en 2 Brothers on the 4th Floor. De uitslag is om 17u.

Kinderen kunnen ook nog knutselen, lezen, videokijken, zich laten schminken, hun foto op een ansichtkaart laten drukken of zich uitleven op het springkussen.

*Finales Nationaal First Choice Street Dance op 27 mei in de IJsselhallen, Rieteweg 4, Zwolle. De deuren gaan om 11u30 open. Kaarten à ƒ15 res 0800-0231257 of bij de kassa.

Paleisruzie

Twee vrouwen zorgden voor grote opwinding in het paleis van koning Salomo. Allebei beweerden ze de moeder te zijn van een lief kindje, dat ze steeds uit elkaars armen rukten. Pas toen koning Salomo voorstelde om de baby met zjn zwaard in tweeën te delen viel één vrouw smekend op de grond. ,,Geef het dan maar aan haar``, huilde ze. Het verhaal over het oordeel van koning Salomo wordt zondag 28 mei van 13u30-15u verteld door het duo Malle Kalle in het Joods Historisch Museum voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

*Het verhaal over het oordeel van Salomo wordt zondag 28 mei van 13u30-15u verteld door het duo Malle Kalle in het Joods Historisch Museum, J.D.Meijerplein 2-4, Amsterdam. Toegang kinderen tot 6 jaar gratis, van 6 tot 123 jaar ƒ2,50 daarboven ƒ10. De voorstelling is bij de toegangsprijs inbegrepen. Inl 020-6269945.

De Wolkeneter

De foto's heten De Sprong, Wassende Maan of de Wolk en steeds zie je een serie foto's die bij elkaar horen; fotosequentie heet dat met een duur woord. Alle foto's vertellen eigenlijk een verhaal, maar je kunt er natuurlijk ook je eigen verhaal bij verzinnen.

In Museum De Pronkkamer in Uden hangen 9 fotosequenties en met behulp van een kijkwijzer voor docenten en vragenlijsten voor leerlingen uit groep 3 en 4 van de basisschool wordt geprobeerd kinderen te laten fantaseren wat er ook zou kunnen gebeuren of hoe het verhaal verder zou kunnen gaan.

*De Wolkeneter, fotoserie van Ton Huijbers, Paul de Nooijer en Michel Szulc-Krzyzanowski met kijkwijzer en vragenlijsten voor groep 3 en 4 van het basisonderwijs t/m 2 juli in Museum De Pronkkamer, Mondriaanplein 16, Uden. Open woensdag tot en met vrijdag 14-17u30 zaterdag en zondag 13-16u30.

Toegang gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker