Kabinet Italië behoudt hoop op KLM-Alitalia

Het Italiaanse kabinet hoopt ,,dat KLM terugkomt op zijn besluit'' om de alliantie met Alitalia te verbreken. Volgens minister van Industrie Enrico Letta bestaan er nog steeds ,,vooruitzichten op het heraanknopen'' van de banden.

Letta's uitspraken gisteren, in antwoord op vragen van NRC Handelsblad, komen een dag nadat Alitalia en KLM in een gezamenlijk communiqué details hebben bekendgemaakt over het uit elkaar halen van de alliantie. De code-sharing zal van kracht blijven tot en met 31 augustus. Daarna zullen de maatschappijen ophouden vluchten onder gezamenlijke vluchtnummers te presenteren.

Volgens deze verklaring zijn al in tachtig landen de eigen aparte verkooporganisaties hersteld en zijn er nog maar een paar landen over waar dat nog moet gebeuren.

Minister Letta zei dat de industriële logica pleit voor herstel van de alliantie, omdat KLM en Alitalia in zijn ogen zeer goed bij elkaar aansloten. Op korte termijn waren er serieuze problemen, erkende Letta, zoals de onzekerheid rondom het Milanese vliegveld Malpensa en de vertraging in de privatisering van Alitalia. ,,Maar op lange termijn waren de vooruitzichten buitengewoon gunstig.''

,,De regering probeert te stimuleren dat het contact weer wordt opgepakt'', zei Letta. Hij wilde daarbij niet in details treden, maar maakte wel duidelijk dat het kabinet weinig extra kan doen.