Ivanov: geen aanval op Afghanistan

Moskou heeft gisteren beloofd een eerder geuit dreigement om vermeende terroristenkampen in Afghanistan te bombarderen, niet uit te voeren.

Minister Igor Ivanov van Buitenlandse Zaken zei gisteren in Florence dat Rusland ,,zulke luchtaanvallen niet voorziet''. Ivanov zei dat in het bijzijn van zijn Amerikaanse ambtgenoot Madeleine Albright, in de marge van de NAVO-bijeenkomst in Florence. Eerder gisteren hield hij in de Wit-Russische hoofdstad Minsk de mogelijkheid van een Russische raketaanval op Afghaans grondgebied nog nadrukkelijk open, in het geval ,,er een potentiële dreiging voor Rusland ontstaat''.

Hij verwees daarbij naar de aankondiging van de Kremlin-woordvoerder Sergej Jastrzembski dat Moskou ,,preventieve aanvallen'' op Afghanistan overwoog als vergelding voor de ,,bewezen steun'' – met militaire trainingen en wapens als Stinger-luchtdoelrakketen – van de islamitische Talibaan aan de Tsjetsjeense separatisten. Minister Igor Sergejev van Defensie en de voorzitter van de Veiligheidsraad van het Kremlin hebben sindsdien bevestigd die optie als reëel te beschouwen.

Persbureau RIA-Novosti berichtte gisteren dat het Russische leger er ,,technisch klaar voor is'' en alleen nog wacht ,,op een politiek besluit''. Maar militaire waarnemers betwijfelen of de Russische luchtmacht in staat is om zover buiten het eigen grondgebied toe te slaan. ,,Rusland heeft geen conventionele lange-afstandsraketten'', schrijft defensiespecialist Pavel Felgenhauer vandaag in The Moscow Times. Voor de inzet van bommenwerpers of de lancering van raketten van het type ,,Totsjka-Oe'' zou het Kremlin gebruik moeten maken van luchtmachtbases in Tadzjikistan en Oezbekistan. In verband met het gevaar op Afghaanse wraakacties tegen de duizenden Russische troepen die nog altijd aan de Afghaans-Tadzjiekse grens zijn gestationeerd, karakteriseert Felgenhauer het plan als ,,suïcidaal''.

Ook de Russische media reageren vernietigend. ,,In Rusland raakt het geweld weer in de mode'', schrijft de Izvestija. De krant vraagt zich af waarom het Kremlin zonodig het trauma van de Afghaanse oorlog (1979-1989, waarbij 15.000 Sovjet-soldaten omkwamen) wil oprakelen. Het zakenblad Kommersant vreest dat Tadzjikistan en Oezbekistan voor zo'n ingreep zullen boeten, terwijl de Novaja Gazeta het aanvalsplan verklaart uit de drang om niet te willen onderdoen voor de Amerikanen die in 1998 kruisrakketen afvuurden op Afghaanse doelen van de krijgsheer-terrorist Osama Bin Laden. Net zoals Washington deze Saoediër destijds aanwees als brein achter de bloedige bomaanslag op Amerikaanse ambassades in Afrika, zo beschuldigt Moskou hem van hulp aan de Tsjetsjeense strijders. Felgenhauer vermoedt dat de Kremlin-dreiging slechts retoriek is om president Bill Clinton, die volgende week een bezoek aan Moskou brengt, minder kritisch te stemmen over Ruslands strijd in Tsjetsjenië.

    • Frank Westerman