Internationaal

LONDEN

Het koersherstel op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en, in mindere mate, op de New York Stock Exchange gaf de Europese beurzen vanmorgen een duw in de rug.

In Londen waren het vooral de telecom- en technologie-aandelen die de vanmorgen de beurs omhooghielpen. De FTSE-index stond rondom het middaguur 79 punten hoger op 6.198 punten. Kingston Communications en Colt waren onder de Nieuwe-Economieaandelen de uitblinkers, met elk een koersstijging van 6 procent.

FRANKFURT

Ook de beurs in Frankfurt steeg vanmorgen onder invloed van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De DAX-index stond rondom het middaguur 125 punten hoger op 6.960 punten. De Neue Markt, waaraan veel Nieuwe-Economieaandelen zijn genoteerd, deed het zelfs nog iets beter. Deutsche Telekom was een van de grootste stijgers met een koers die ruim drie procent omhoogging naar 58,47 euro. Automatiseerder SAP steeg bijna 3 procent to 568 euro.

PARIJS

Op de beurs van Parijs werd de show gestolen door de chipmaker STMicroelectronics, die bijna 9 procent omhoogging. Het was het duidelijkste teken van de opleving van de technologie-aandelen in Parijs, waar de CAC-40-index rondom het middaguur 110 punten hoger stond op 6.159 punten.

TOKIO

De Nikkei-index, graadmeter van de beurs van Tokio, boekte vandaag een winst van 1,3 procent. De index steeg met 203 punten tot 16.248.

NEW YORK

Na dagen van zwaar weer is het tij op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar technologiefondsen de boventoon voeren, gisteren gekeerd. De index, die bij de opening nog 0,5 procent in het rood stond, slaagde erin 106 punten (3,35 procent) hoger te sluiten op 3271 punten. De afgelopen vijf handelsdagen verloor de graadmeter 15 procent. De Dow-Jonesindex van voornamelijk industriefondsen maakte zijn verlies van dinsdag (1,14 procent) net niet goed met een stijging van 1,08 procent. De index pakte 113 punten op een totaal van 10.535 punten.

Absolute uitschieter was US Airways dat 85 procent hoger sloot. Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse United Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, concurrent US Airways koopt voor 4,3 miljard dollar (10,5 miljard gulden). US Airways is de op vijf na grootste maatschappij in de Verenigde Staten. Beleggers reageerden door de moeder van United Airlines, UAL Corp, in de ban te doen. Het aandeel verloor maar liefst 11,9 procent.