`Ik ben geen gewoon politicus'

Floor Bal, fractievoorzitter van Velsen Vooruit, is uitgeroepen tot beste raadslid van Nederland. Maar onomstreden is hij niet.

Het festival Lokale Helden in Den Haag stond afgelopen week in het teken van de vernieuwing van de lokale democratie. De manifestatie – georganiseerd door het instituut voor publiek en politiek en bezocht door vooraanstaande vertegenwoordigers uit het openbaar bestuur zoals minister De Vries (binnenlandse zaken) en hoogleraar Elzinga – koos Floor Bal (43) uit Velsen tot beste gemeenteraadslid van Nederland. De jury roemde hem om zijn ,,constructieve oppositie'' en ,,onparlementaire taalgebruik''.

Wat hebben u en uw partij gedaan om deze onderscheiding te verdienen?

Bal: ,,Wij zijn een partij die staat voor open en oprechte politiek en geen blad voor de mond neemt. We waken ervoor dat de raad geen applausmachine wordt.''

De wethouders van Velsen noemen u een `luis in de pels' en zeggen dat op een positieve manier te bedoelen. Maar de betiteling 'politicus' zou niet op u van toepassing zijn.

,,Ik ben ook geen politicus in de traditionele betekenis van het woord. Ik probeer de mensen wakker te schudden en ik gebruik daarbij vaak de taal van de straat, zoals de mensen die ik vertegenwoordig die zouden gebruiken. En met name dat taalgebruik stuit nogal eens op weerstand. De burgemeester fluit mij terug als ik het heb over `hondenpoep' of `iemand een veer in de kont steken', maar iedereen weet wel meteen waar ik het over heb. Politici gebruiken te vaak woorden die niemand begrijpt. Laatst hadden te bestuurders het bij een wijkbezoek over `een stukje amoveren'. De man in de straat denkt dan dat er een bloemenperk komt, maar ze wilden de boel gewoon gaan slopen. Dan moet je dat ook gewoon zo zeggen.''

Komt u met alternatieven voor het gevoerde beleid?

,,Jazeker wel. Alleen worden goede ideeën van ons bij voorbaat afgekeurd. En aan de ideeën zelf ligt het niet, want als de gemeente daarna een adviesbureau op een bepaalde kwestie zet, komen ze maanden later met hetzelfde plan, alleen heet het dan anders.''

Wat kan een kleine partij als de uwe (drie van de 33 zetels) uitrichten in de lokale politiek?

,,We hebben een prikkelfunctie voor de bestuurders. Laat ze zich maar aan ons gaan ergeren, dat is alleen maar goed. Zie ons maar als schrikdraad. Als je daar tegenaan zeikt (daar heb je dat taalgebruik weer), komt de klap harder terug. Dan blijven ze bij de les.''

    • René Scholten