Huizen duurder door veertigplussers

Veertigers en vijftigers stuwen de prijzen op de Nederlandse huizenmarkt fors op. De financiële slagkracht van deze groep is zo groot dat zij gemakkelijk in staat zijn vrijwel iedere prijs voor het huis van hun keuze te betalen.

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) in het vandaag verschenen rapport `Huizenkopers in Profiel'. De NVB is niet erg gerust over deze ontwikkeling. ,,Vooral bij een leeftijd van veertig jaar lijken alle remmen los en is geen prijs te dol. Daarentegen zijn jongeren noodgedwongen veel `voorzichtiger'. De tweedeling op de woningmarkt is opnieuw begonnen'', aldus de NVB.

Volgens de NVB is de invloed van de veertigplussers extra groot omdat juist deze groep op het moment tot de actiefste huizenzoekers behoort. ,,De leeftijdsgroep van 40 tot 55 jaar beslaat tegenwoordig met 38 procent veruit het grootste deel van de potentiële huizenkopers, gevolgd door de dertigers (29 procent) en de 55-plussers (19 procent).'' Volgens de NVB beschikten de veertigplussers vorig jaar over een maximale bestedingsruimte van zo'n 655.000 gulden. De NVB pleit voor de bouw van meer luxe woningen, die voldoen aan de behoefte van de oudere groep huizenzoekers, zodat hun huizen op de markt komen voor jongeren.

PROFIEL WONEN pagina 35-39