Hier & Daar

Tuindagen

Op 27 en 28 mei en 11 en 12 Juni (Pinksteren) worden in de Achterhoek vier particuliere tuinen voor publiek opengesteld. Met een speciale route kan van worden gefietst van Beek via Didam en Hengelo (Gld.) naar Zelhem. Er is een heem- en siertuin, een boerderijtuin, een Engelse tuin en een landschappelijke tuin.

*Tijdens de tuindagen zijn de tuinen open 10-17u. Per tuin ƒ5 entree p.p. Kind tot 12 gratis. Gratis folder bij alle VVVs in de Achterhoek. Inl 0316-531559 of 0314-623928

TuinfeestOp Landgoed Beeckestein in Velsen-Zuid is vanaf 28 mei t/m 1 juni de Home and Garden Fair. Meer dan tweehonderd deelnemers uit binnen- en buitenland. Onder meer: nieuwste trends in de tuinarchitectuur, kunst en antiek, bloemendecoraties, kleding en interieurstoffen en Scandinavische designkeukens.

*Home and Garden Fair. Landgoed Beeckestein, Rijksweg 136 Velsen-Zuid. Open zo 28 mei t/m wo 31 10-21u, do 1 juni 10-18u. Volw ƒ30, kind tot 6 gratis. Internet www.home-and-garden-nl

Water

Vanaf 29 mei is bij alle VVV-kantoren en ANWB-vestigingen het gidsje `Waterrijk Nederland' verkrijgbaar. In de gids staan suggesties voor uitstapjes op en langs meren, plassen, poelen, kustwateren, rivieren, grachten en vaarten van Nederland, gerangschikt per provincie. Ook minder bekende plekken in bijvoorbeeld Drenthe, Brabant en het oosten van het land. Van fluisterbootjes, vlottenbouwen tot fierljeppen.

*`Waterrijk Nederland' 64 pagina's ƒ4,95. Bij alle VVV-kantoren en ANWB-vestigingen

Rescue Mania

Vanaf 26 mei 2000 vindt voor de kust van 's-Gravenzande Rescue Mania plaats. 26, 27 en 28 mei 2000 tonen luchtmachten, marines, reddingsmaatschappijen en andere hulpverleners uit binnen en buitenland hun werkzaamheden die zich meestal voltrekken buiten het gezichtsveld van het publiek.

*Rescue Mania, 's-Gravenzande vr 26 mei 14-18u za/zo 09-18u. Toegang gratis

Middeleeuwen

Op iedere laatste zondag van de maand kunnen bezoekers samen met één van de conservatoren van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een wandeling maken langs bijzondere voorwerpen. Op 28 mei gaat de museumwandeling over de vernieuwde afdeling `Nederland in de Middeleeuwen'.

*Museumwandeling met Annemarieke Willemsen langs de vroegmiddeleeuwse graven.Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden.

Aanvang 14u. Volw ƒ7,

Tel 071-5163163

Skaten

Vanaf eind mei heeft Flevoland er zeven nieuwe bewegwijzerde skateroutes bij. Alle routes zijn geschikt voor zowel recreatieve skaters als voor voor de `kilometervreters'. Bijzonderheden over de route, zoals wegopbrekingen, omleidingen of andere belangrijke wijzigingen op de internetpagina; www.skateschool.nl. De routes worden gebundeld in een skatewaaier. Ook de provincie Groningen heeft nu een skateroute: de `Paterswoldese Meer Tour'.

*Skatewaaier ƒ8,95 losse routes ƒ1,75 per stuk. Te koop bij de VVV-winkels in Flevoland. Inl Flevolands Bureau voor Toerisme, Lelystad 0320-286756. De `Paterswoldese Meer Tour'-route kost ƒ3,95 en is te koop bij de VVV Stad Groningen en de VVV's van Eelde/Paterswolde, Vries en Zuidlaren.

Spin

De onder monumentenzorg herbouwde hangaar nummer 1 (voormalig Ypenburg, 1935) is klaar voor gebruik. Tijdens de opening van AERO PARK op vliegveld Hoogeveen vindt er een nostalgisch vliegevenement plaats. Thema is: de eerste vijftig jaar vlieghistorie. Geprobeerd wordt de replica van de Fokker Spin uit 1936 te laten vliegen. Verder staan op het programma o.a.: Mustang P51, Spitfire en Hurricane.

*Vliegfeest 27 mei 10-18u. Vliegveld Hoogeveen, Lindberghstraat 4, Hoogeveen Drenthe. Toegang ƒ12,50. Internet www.aeropark.nl

Arts & Desigh

Op 31 mei begint voor de tweede maal de Arts & Design Fair in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Veertig vooraanstaande kunsthandelaren uit tien landen bieden stukken van beroemde ontwerpers aan uit de periode 1880 tot 1980. In het aanbod onder meer een broche van Lalique, een klok van Th. Nieuwenhuis, een stoel van Frank Lloyd Wright en de `egg chair' van Arne Jacobsen.

*The Amsterdam Arts & Design Fair 1880-1980 31/5 t/m 4/6 in de Beurs van Berlage, Damrak 267 Amsterdam ƒ22,50, kind tot 12 gratis, catalogus ƒ20 Tijden wo do vrij 11-21u za en zo 11-18u