Handelswet China passeert Huis VS

. Na een intense lobby, aangevoerd door president Clinton, heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteren gestemd vóór normalisering van de handelsbetrekkingen met China.

De maatregel geeft China permanent dezelfde lage importtarieven die voor vrijwel alle andere landen gelden. Hiermee komt na twintig jaar een einde aan de situatie dat elk jaar opnieuw gestemd moest worden over de handelsrelatie met China, een terugkerend ritueel dat vaak tot felle debatten leidde en een schaduw wierp over de Amerikaans-Chinese betrekkingen.

De handelswet werd aangenomen met onverwachts grote marge (met 237 tegen 197 stemmen). Maar de meeste Democraten stemden tegen en de meeste Republikeinen stemden vóór. Naar verwachting zal ook de Senaat de maatregel goedkeuren – wat Clintons politieke overwinning compleet zal maken.

In ruil voor de normalisering zal China lagere tarieven rekenen voor Amerikaanse producten en zal het andere maatregelen nemen om de Chinese markt te liberaliseren.

Die maatregelen maken deel uit van een akkoord dat Washington en Peking in november vorig jaar bereikten over toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Handel noemde vandaag in een reactie de Amerikaanse stemuitslag ,,verstandig''. Maar hij hekelde een aan die beslissing gekoppelde maatregel tot het opzetten van een commissie die de situatie van de rechten van de mens in China zal observeren.

Op het handelsakkoord tussen de VS en China volgde afgelopen vrijdag een handelsakkoord tussen de Europese Unie en China. Beide akkoorden worden beschouwd als de opmaat voor de toetreding van China tot de WTO – waarschijnlijk deze herfst. Nederlandse concerns reageren lauw. Bedrijven als Ahold en KPN Telecom zijn niet van plan naar China terug te keren.

CHINA BLIJ: pagina 17