Groot-Brittannië

Dulwich Gallery

De Dulwich Picture Gallery, het eerste openbaar toegankelijke kunstmuseum van Engeland, werd in 1811 ontworpen door architect Sir John Soane. Vandaag gaat het na een complete renovering weer open. Soane's gevel van de gezelligste, oude kunstgalerie van Londen staat erbij alsof er niets is gebeurd in de afgelopen anderhalf jaar. Maar erachter heeft een frisse wind gewaaid ter waarde van 30 miljoen gulden. Rubens, Poussin, Rembrandt, Van Dijck en Gainsborough stralen van de pas geschilderde bloedrode muren en de hakken kunnen weer tikken op een replica van de eiken vloer. De grootste verrassing is de nieuwe uitbouw die geheel in overeenstemming is met Soane's architectuur. Behalve meer expositieruimte voor de collectie zijn er ook een educatief centrum en een café bijgekomen. Vanaf 25 mei Dulwich Picture Gallery, College Road SE 21. Inl 44-2086935254

BBC Music Live

Komend weekend pakt de BBC-tv uit met een 24 uur durende uitzending op BBC 1 en BBC 2 van alleen muziek: BBC Music Live. Die uitzending is nog maar een zwakke afspiegeling wat er door het hele land gebeurt. Op honderden kleine en grote podia, op straat of in een tent is er muziek. Bekenden als Elton John en Nigel Kennedy zullen er zijn, maar ook amateurkoren en -orkesten en een voor de gelegenheid samengesteld mega-drumorkest onder leiding van Evelyn Glennie. Oude, nieuwe en wereldmuziek, folk, jazz, pop en alles wat ertussen zit. Hoogtepunt op TV is de recontructie van Lou Reeds A perfect Day. 28 & 29 mei BBC Music Live op BBC1 & 2 en `echt live' in alle grote steden van Groot-Brittannië. Volledige programma www.bbc.co.uk/musiclive en Britse tv-gidsen.

Goldsmith's Hall

In de City, het huidige financiële district en oude stadshart van Londen, komen Middeleeuwse wortels boven. Zo'n plek is de vergaderzaal van de zilversmeden, een van de invloedrijke gilden die nog steeds de City helpen besturen. In de Goldsmith's Hall, een van de weinige gildezalen die de Blitz in 1940 heeft overleefd, is sinds gisteren de tentoonstelling Treasures of the 20th Century te zien: juwelen, zilverwerk en penningen die het gilde bij speciale gelegenheden door twintigste-eeuwse kunstenaars liet maken. Hoogtepunt is een mand van 18-karaats goud van Malcolm Appleby, gegraveerd met zonnen, gemaakt ter gelegenheid van de millenniumwende. Goldsmith's Hall, Foster Lane, Londen EC1. Inl 44-206067010, Metro St Paul's.

En verder

Vanaf 1 juni Coriolanus met Ralph Fiennes in de Gainsborough Studios 00-442073594404; t/m 18 juni Sonic Boom in de Hayward Gallery 00-44 2079604242; t/m 25 juni Vivienne Westwood in het Museum of London 00-442076000807;