Geen extra geld voor drie grote kunstacademies

De plannen van drie gerenommeerde kunstacademies om het onderwijs te verbeteren zijn onder de maat. Dat betekent dat zij niet in aanmerking komen voor extra geld van het Rijk.

Het gaat om de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans in Den Haag en de Hogeschool Alkmaar. Hun plannen om het onderwijs `transparanter en flexibeler' te maken kunnen volgens een adviescommissie niet door de beugel. De plannen moesten ook een garantie bieden voor de bedrijfseconomische stabiliteit van de opleidingen.

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur toonde zich gisteren enigszins verrast door het harde oordeel van de commissie onder leiding van het vroegere Tweede-Kamerlid Van Gelder. ,,Naar reputatie zijn het niet de minste instellingen'', stelde de bewindsman vast. ,,Maar ze hebben dit oordeel wel aan zich zelf te danken.''

Van der Ploeg zal de adviezen waarschijnlijk overnemen. Volgende maand trekt de bewindsman bestuurlijk-financiële conclusies. De plannen van zes scholen om het onderwijs te verbeteren, zijn goed bevonden. Die kunnen de komende vijf jaar rekenen op extra geld. Vijf hogescholen kregen voorlopig groen licht. Ze moeten voor 1 januari met een beter plan komen. Van der Ploeg schreef de Tweede Kamer vorig jaar de plannen van hogescholen te ondersteunen met 9,3 miljoen gulden voor het jaar 2000 en 12 miljoen gulden voor 2001. De commissie heeft geconstateerd dat het voor nagenoeg alle hogescholen een probleem is de exploitatie van de kunstopleidingen sluitend te krijgen.