Enschede komt uit op 21 doden

Het aantal doden van de vuurwerkramp in Enschede zal waarschijnlijk uitkomen op 21. Naast de 18 geïdentificeerde slachtoffers zijn er nog drie vermisten, van wie het Rampen Identificatie Team (RIT) vermoedt dat ze om het leven zijn gekomen.

De vermisten bevonden zich waarschijnlijk zeer dicht bij de explosie, en zijn volgens het RIT waarschijnlijk door de drukgolf versplinterd en door de hitte tot as vergaan. Aan de hand van gevonden resten zal er nog wel DNA-onderzoek worden gedaan. Familieleden van de vermisten zullen daartoe erfelijk materiaal afstaan. Er liggen nog dertien mensen in het ziekenhuis. Vier van hen liggen op intensive care.

Ongeveer driehonderd bewoners van de binnenste ring van het rampgebied zijn gistermiddag in beschermende kleding en met mondkapjes tegen de mogelijk aanwezige asbest in busjes rondgereden in het rampgebied. Van hun huizen is niets meer over: bij de bergingswerkzaamheden zijn de ruïnes met shovels tegen de vlakte gereden. Een bewoner vergeleek de plek met Hiroshima. Ook vanochtend konden bewoners het rampgebied nog in. Velen raakten zeer geëmotioneerd bij het aanzicht van de kaalslag.

Uit metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat tijdens en na de ramp geen grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Het RIVM heeft geen stoffen waargenomen die schade kunnen opleveren voor de gezondheid van de bevolking. De concentraties asbestvezels, fijn stof en zware metalen was verhoogd, maar relatief laag en in een beperkt gebied. Aan het Molenplein ging gistermiddag officieel het Informatie- en Adviescentrum (IAC) open, waar bewoners terecht kunnen met vragen.