E-MAIL

`Best grote fout in VWO-economie'

Wij zijn twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Wij hebben in het antwoordmodel van economie een best grote fout ondekt. Wij hopen dat dit stukje duidelijk genoeg is. En dat we het straks kunnen lezen in uw krant zodat iedereen ziet dat er een fout is gemaakt.

Vraag 30 van het vwo-eindexamen economie hadden we zelf kunnen bedenken, want hier in Nijmegen berekent iedereen voortdurend of het nog voordelig is te gaan tanken in Duitsland. Maar wij maken niet de denkfout die de makers van het antwoordmodel wel hebben gemaakt.

De winst wordt behaald op de liters benzine die als je thuis bent nog in je tank zitten en niet ook op de liters die je tijdens het proces nog verbruikt. De kosten zijn: 1/12n km ƒ1,00 + 1/12n km ƒ0,92 = 1/12n 1,92 (waarbij n de afstand in km tot het tankstation is). De opbrengsten zijn: (90 - 1/12n km) ƒ0,08. Het heeft zin dit te doen als: 1/12n 1,92 < (90 - 1/12n) 0,08. Waaruit volgt n < 43,2.

Vet gedrukt is de verandering ten opzichte van het antwoordmodel.

Philip Padberg en Tim Kroeze, Stedelijk Gymnasium in Nijmegen.