De diva en het ijskonijn

,,Ieder mens weet eigenlijk wat geil is. Op dat moment is er maar één ding wat je wil en dat moet je ook in het veld hebben. Dat geldt voor de aanvaller, maar ook voor de keeper.''

Bovenstaande citaten zijn ontsproten aan het brein van de op één na (Johan Cruijff) grootste filosoof onder de voetbalintelligentsia, Louis van Gaal. Inderdaad: die trainer die zaterdag bij Barcelona vertrok toen bleek dat ze in Catalonië hun buik na drie jaar vol hebben van zijn hoogdravende gezwets.

Van Gaals woorden figureren in Vrienden van Oranje, een serie portretten dat de TROS in de aanloop naar het EK voetbal in België en Nederland, op het scherm brengt. Twaalf internationals zijn het gewillige slachtoffer.

Natuurlijk kon de grootste familie van Nederland niet achterblijven bij het naderende carnaval, dat om de twee jaar als een ware sprinkhanenplaag door de polders raast. Nu voetbal voorgoed is overgeleverd aan de grillen van de amusementsindustrie, moest de omroep uiteraard ook een duit in het zakje doen.

Dat Vrienden van Oranje niet zomaar een serietje is, mag blijken uit het begeleidende persbericht. Daarin schermt de TROS met ,,exclusieve portretten'' van ,,twaalf helden'' die één voor één bezoek krijgen van een bekende niet-voetballer. Zoals daar onder anderen zijn: André Hazes, Marco Borsato en Xander de Buisonjé (voor alle duidelijkheid: zanger van het bandje Volumia).

Vanavond trapt de TROS af met het duo Kraaykamp (John en Johnny) dat in Barcelona op de koffie mag bij Frank de Boer. Veel heeft de aanvoerder van Oranje niet te vertellen, of het moet dit zijn: ,,Heel veel mensen vinden het stom dat ik op de camping sta. Maar als ik daar nou gelukkig mee ben.''

Aanmerkelijk boeiender is aflevering die vrijdag op de rol staat, het tête-à-tête tussen Karin Bloemen en Edwin van der Sar in Turijn. Het is dat mevrouw Van der Sar al tien jaar een prominente rol vertolkt in het leven van de doelman, want anders.

Aan de hand van Bloemen, ditmaal als de moderne uitvoering van Vrouw Holle, zien we Edwin thuis op de bank, Edwin in het stadion van Juventus, Edwin in de basiliek en niet te vergeten: Edwin in de rol van liefhebbende vader. Wie na het zien van die beelden de ogen nog droog heeft, kan wegdromen in het fotoalbum van de keeper uit Voorhout, die — en ook dat is `exclusief' — in Italië bijna door zijn voorraad appelmoes heen is.

Het hoogtepunt moet dan nog komen. Want wat ronkt Bloemen op een gegeven moment vanaf de achterbank? ,,Jullie mogen toch helemaal niet neuken?'' Dat laat Edwin zich geen twee keer zeggen. Voor hij het goed en wel beseft, ontglipt hem het antwoord: ,,Niet de dag voor de wedstrijd. Het is niet zo slim, maar ik heb het wel een paar keer gedaan.''

Waar honderden voetbal- en roddelverslaggevers de afgelopen jaren maar niet in slaagden, dat lukt de wulpse diva op een regenachtige dag in Turijn. In haar bijzijn ontdooit het ijskonijn van Oranje tot een bouwvakker op de hoek van de straat. Of brengt Edwin slechts de wijze lessen van meester Louis in praktijk?

Vrienden van Oranje, Nederland 2, 20.30-21.02 uur.

    • Mark Hoogstad