`Compensatie voor hoge dieselprijzen'

Een aantal transportbedrijven heeft via het Openbaar Ministerie in Rotterdam een schadeclaim van circa 1 miljoen gulden ingediend bij de oliemaatschappijen. Op die manier willen zij de steeds verder stijgende dieselkosten op de olieconcerns verhalen. Ongeveer vijftien bedrijven hebben zich gemeld bij de officier van justitie, zo heeft Koninklijk Vervoer Nederland laten weten.

Volgens de brancheorganisatie dreigen veel transportbedrijven door de torenhoge prijzen in de problemen te komen, nu de resultaten in de sector toch al sterk onder druk staan. Sinds januari 2000 zijn de kosten volgens KNV mede door de hoge brandstofprijzen al met zo'n 6 procent gestegen. De prijs van een liter diesel is opgelopen van 1,40 gulden in januari tot 1,80 gulden nu. De Bovag, de bond van garagehouders, heeft gisteren bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit een klacht ingediend over de benzinemarkt. De Bovag wil dat onderzocht wordt of de grote oliemaatschappijen misbruik maken van hun macht.