Colombiaan Pena verrast met tijdritzege

De Colombiaan Victor Pena heeft gisteren de eerste individuele tijdrit in de Ronde van Italië gewonnen. De Tsjech Jan Hruska werd tweede, de Oekraïner Sergei Gontschar derde. De Italiaanse klassementsleider Francesco Casagrande eindigde op de 31ste plaats.

De tijdrit werd verreden aan de Adriatische kust. De renners fietsten op een vlak parcours over een afstand van 42 kilometer. De wedstrijd kende een verrassend verloop. De Oekraiense favoriet Sergei Gontsjar moest genoegen nemen met een derde plaats. Hij verspeelde bijna een minuut op Pena, die in de vroege middag een tijd liet noteren waarop de andere renners zich stuk beten.

Van de Italiaanse thuisrijders verloor kanshebber Paolo Savoldelli vier minuten op de ritwinnaar. De belofte van de ploeg Saeco lijkt nu kansloos voor de eindzege. Het Italiaanse troetelkind Marco Pantani, die zonder wedstrijdritme aan de Giro begon, voldeed aan de verwachtingen. Hij eindigde als 111de met een achterstand van bijna zeven minuten op Pena.

Casagrande hield de Italiaanse eer hoog. Hij behield in het algemeen klassement een minieme voorsprong op zijn landgenoot Wladimir Belli, die nu slechts vier seconden van de roze leiderstrui is verwijderd. Toch stelde Casagrande ernstig teleur in de tijdrit. Hij kwam geen moment in zijn ritme, negeerde de wetten van de aerodynamica en verloor drieënhalve minuut op Pena.

Van de favorieten reed de Rus Pavel Tonkov de beste tijdrit. De kopman van de ploeg Mapei verkleinde zijn achterstand op Casagrande tot zeven seconden. Toch stelde tijdritspecialist Tonkov, die in 1996 de Giro won, enigszins teleur met een zesde plaats. Hij reed tussen Lignano Sabbiadoro en Bibione bijna twee minuten langzamer dan Pena. De Italiaanse belofte Danilo di Luca kwam tien seconden te kort om zijn grote droom, het dragen van de roze leiderstrui, te kunnen verwezenlijken.

Op de bovenste treden van het erepodium stonden gisteren twee minder bekende renners. Pena ontkrachtte de wielertheorie dat Colombiaanse renners niet goed kunnen tijdrijden. Toch heeft Pena in eigen land een reputatie opgebouwd. Hij veroverde eerder de nationale titel tijdrijden. ,,In Spanje en Colombia sta ik bekend als een goed tijdrijder'', zei de 25-jarige Pena die sinds 1997 bij de beroepsrenners fietst.

Pena rijdt voor de Spaanse ploeg Vitalicio, die gisteren een collectief succes vierde. De Tsjech Jan Hruska werd tweede in de tijdrit. De Spanjaard Alvaro Gonzalez de Galdeano eindigde op de vierde plaats. Beste Nederlander was Erik Dekker met een tiende plaats. Vandaag is een rustdag in de Giro. Volgende week staan zware bergetapes in de Dolomieten en de Alpen op het programma. De Giro eindigt over anderhalve week met een etappe naar Milaan.