`Cito moet dit nog uitproberen'

De leerlingen op het Cobbenhagencollege in Tilburg deden gisteren eindexamen management en organisatie. Gesprek met leraar en leerling.

Havo-leerling Stijn van Rooij (18) is met zijn gedachten nog helemaal bij het zojuist afgelopen examen management en organisatie. De klasgenoten op het schoolplein proberen het te vergeten en praten al over de examenfeesten, maar Stijn bladert driftig in de lesbrieven en vergelijkt die met zijn kladversie.

,,Die nacalculatorische netto-winst, daar kon ik niet echt opkomen, maar verder wist ik het wel zo'n beetje.''

Het vak management en organisatie staat dit jaar voor het eerst op het examenprogramma. Het is een van de nieuwe vakken in het studiehuis, maar echt vernieuwend is het niet, vindt docent Huub van Rooij (geen familie van Stijn) van het Tilburgse Cobbenhagencollege. Een aantal saaie boekhoudkundige bezigheden is geschrapt, de leerlingen hoeven bijvoorbeeld niet meer te stoeien met journaalposten. Daarvoor in de plaats kwam ,,praktijkgerichte theorie'', over CAO-onderhandelingen en non-profitorganisaties. Stijn: ,,Een aantal vragen hadden ze ook vorige week bij economie kunnen stellen.''

Van Rooij: ,,Ja, het zou vernieuwend worden, maar vragen over non-profitorganisaties zaten niet in het examen. Dat hoorde wel bij de lesstof, maar we wisten van tevoren al dat ze dat niet zouden vragen. Naar mijn gevoel hebben ze dat nog niet aangedurfd.''

Stijn: ,,Net als de vergelijkingen om de break-even omzet te berekenen. Die had ik ook wel verwacht.''

Van Rooij: ,,Maar dat kwam natuurlijk doordat je de grafische rekenmachine ineens niet meer mocht gebruiken. nog zoiets wat ze niet aandurfden.''

Stijn: ,,Ja, moest ik ineens mijn oude rekenmachine van de mavo van stal halen. Ik wist nog net hoe dat ding ook alweer werkt.''

Sommige vragen waren belachelijk simpel, vond Stijn. ,,Vraag 17, gewoon de samengestelde interest over tien jaar uitrekenen.''

Van Rooij: ,,Eh, het eerste jaar begon wel op 1 januari, dus dat moet elf jaar zijn. Had je dat ook?''

Stijn, geschrokken in zijn aantekeningen bladerend: ,,Volgens mij wel. O, nee dus niet. Maar dan wordt die volgende vraag wel een doorrekenfoutje. Toch?''

Van Rooij: ,,Ja, dat denk ik ook.''

Toen Stijn dit vak koos, wist hij eigenlijk niet precies wat management en organisatie inhield. ,,De naam vertekent. Ik dacht dat we zouden leren leidinggeven en oefenen met functioneringsgesprekken. Dat we zouden leren hoe organisaties in elkaar zitten, maar dat kwam nauwelijks aan bod.''

Van Rooij: ,,Sommige mensen dachten ook dat ze feestjes zouden gaan organiseren. maar het is toch voornamelijk het oude handelswetenschappen.''

Stijn: ,,Het examen was ook minder moeilijk dan de schoolexamens. Normaal krijgen we veel meer informatie dan we nodig hebben en moet je gaan selecteren. Nu had je eigenlijk alles nodig. Het Cito moet dit natuurlijk nog uitproberen, dus ik denk dat het de komende jaren wel moeilijker wordt.''

Van Rooij: ,,Ja, dan durven ze misschien meer. Ik denk dat jij nog geluk hebt gehad.''

Stijn: ,,Dat denk ik ook!''

    • René Scholten