China stemt in met besluit Washington

China heeft vandaag instemmend gereageerd op de beslissing van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de handelsbetrekkingen met het land te normaliseren. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Handel noemde de positieve stemuitslag ,,verstandig''. Maar hij hekelde tevens een aan die beslissing gekoppelde maatregel tot het opzetten van een commissie die de situatie van de rechten van de mens in China zal observeren.

,,De Chinese regering verzet zich fel tegen iedere vorm van inmenging in aangelegenheden die enkel China aangaan'', aldus woordvoerder Hu Chusheng. ,,We dringen er bij de Verenigde Staten op aan deze misstap te rectificeren en zuivere [...] handelsbetrekkingen te garanderen.''

De nadruk in de Chinese reactie op het besluit van het Huis tot de oprichting van een speciale commissie van toezicht is geen verrassing. Mensenrechten hebben voortdurend centraal gestaan in de bijna twintig jaar dat er over de handelsbetrekkingen met China is gestemd. Ook in de Amerikaanse argumenten voor het normaliseren van de handelsbetrekkingen met China was het mensenrechtenaspect een van de belangrijkste overwegingen. Maar nu China zijn handelsbetrekkingen met de VS vrijwel zeker ziet genormaliseerd (de Senaat neemt volgende maand pas een beslissing) moet het zich alsnog onderwerpen aan het oordeel van een nieuwe commissie voor de rechten van de mens.

Anders dan de officiële reactie doet vermoeden, bestaat er in China ook opgetogenheid over het vooruitzicht dat het land, nu de laatste belangrijke horde is geslecht, lid kan worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). ,,De WTO gaat niet alleen over vrije handel, zij gaat ook over economische hervormingen in China'', aldus econoom Shawn Xu tegenover het Amerikaanse persbureau Associated Press.