Brussel handhaaft verbod groeihormonen

De Europese Commissie houdt vast aan een verbod op het gebruik van groeihormonen bij de vleesproductie. Daarmee blijft Amerikaans rundvlees taboe op de Europese markt. Toch hoopt Brussel dat de Verenigde Staten het importverbod aanvaarden.

De commissie kwam gisteren met een voorstel voor een definitief verbod op een groeihormoon omdat het kankerverwekkend is en een tijdelijk verbod voor vijf andere. Brussel zegt voldoende wetenschappelijk bewijs te hebben dat hormoonvlees schadelijk is voor de volksgezondheid. De VS bestempelen het sinds 1996 geldende EU-verbod als een puur protectionistische maatregel. Washington kreeg vorige zomer toestemming van de Wereldhandelsorganisatie WTO handelssancties ter waarde van bijna 117 miljoen dollar (280,8 miljoen gulden) te treffen.