België

Ros Beiaard

Inwoners van Dendermonde barsten spontaan in tranen uit bij het horen van het tragische Ros Beiaardlied. En als het paard zelf met op zijn rug de Vier Heemskinderen eens per tien jaar door de stad gaat, zijn de emoties helemaal niet meer te houden. De legendarische vlucht van de Heemskinderen voor Karel de Grote wordt sinds de 16de eeuw uitgebeeld met een plechtige ommegang door de versierde stad. De eervolle berijders van het Ros Beiaard zijn steeds vier in Dendermonde geboren en wonende broers, die elkaar in het gezin moeten opvolgen zonder onderbreking door een meisje. Ze worden omringd door de gildedeken, een vioolspeler, dragers, hellebaardiers, buskruitschutters en de Ros Beiaardharmonie. En door zo ongeveer de gehele Dendermondse bevolking.

Ommegang Ros Beiaard. Centrum van Dendermonde. Zo 28 mei, 14u.

Inl 00-3252213956 en www.dendermonde.be/rb.

Los Honores

In oktober 1520 werd Karel van Habsburg tot Rooms koning en keizer gekroond. Ter ere daarvan bestelde men bij de beroemde Brusselse tapijtwever Pieter Van Aelst negen wandtapijten. In 1523 waren ze klaar. Ze vormen de reeks Los Honores en bieden een geweven 'vorstenspiegel' die de gewenste houding van de jonge vorst uitbeeldt. De wandtapijten zijn 5 meter hoog, 8 tot 10 meter breed en hebben een gezamenlijke oppervlakte van 403 meter. Ze vertonen 336 verschillende personages. De serie is sinds eind zestiende eeuw niet in haar geheel buiten Spanje te zien geweest.

Los Honores. De wandtapijten van keizer Karel V. Cultureel Centrum A. Spinoy, Minderbroedersgang 5, Mechelen. T/m 8 okt di-zo 10-18u (di tot 22u).

Inl 00-3215294000.

Zinnekeparade

Elke inwoner van Brussel is een zinneke, ongeacht zijn of haar afkomst. Brussel 2000, het festijn van de Europese culturele hoofdstad, moet op 27 mei een nieuw hoogtepunt krijgen met de Zinnekeparade. De grootse kostuumoptocht met muziek, zang, dans en veel grappen en grollen is voorbereid door kunstenaars en culturele centra uit Brussel, en staat in het teken van `verdraagzaamheid'. Vanuit vijf hoeken stomen de verschillende parades uit de buurten rond het middaguur op naar het centrum voor een feestelijke ontmoeting op de Grote markt.

Zinnekeparade. Brussel, 27 mei. Inl. www.idearts.com/zinneke.

En verder

Finale Koninging Elisabethwedstrijd Zang op 25, 26 en 27 mei, rechtstreeks op Canvas; De Grote Carrousel van de Zavel in Brussel is een barok spektakel (met rap- en technoklanken!) gebaseerd op de paardenspelen uit de 17de en 18de eeuw (1 t/m 9 juni om 21u30, 00-3225345959) De Gouden eeuw van Brussel: Wandtapijten van de Spaanse Kroon. Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele (vrijwel naast het Centraal Station van Brussel). T/m 20 sept 00-3222794370; Noch vor der Sprache/ Nog voor de taal. Een overzicht van het werk van Arnulf Rainer t/m 18 juni in het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten, Hasselt 00-3211295960.