Aandelen van techfondsen veren omhoog

De afgelopen dagen zwaar getroffen aandelen van de Nieuwe Economie vertoonden vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs behoorlijk herstel. De kwartaalcijfers van ING vielen de beleggers iets tegen.

Het herstel van de technologie- en telecomaandelen hielp de AEX-index 4,6 punten omhoog tot 647,1 punten. Daarmee bleef de Amsterdamse effectenbeurs enigszins achter bij de andere aandelenbeurzen in Europa.

De toonaangevende Europese beurzen lieten alle stijgingen zien van 1 tot 2 procent. Aan dat optimisme lag het slot van Wall Street gisteravond ten grondslag. Daar sloot de toonaangevende Dow-Jonesindex één procent hoger. De index van de Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, kwam sterker terug met een winst van 3,35 procent.

De Europese Centrale Bank vergadert vandaag. De kans dat er een renteverhoging uitkomt acht een handelaar zeer klein. ,,Dan waren de koersen niet geklommen. Wij verwachten een eventuele renteverhoging pas in juli.''

De koersschommelingen waren vanochtend vrij heftig, de omzetten laag. ,,Het is al dagenlang stil'', zegt een handelaar. ,,Een lage koers zegt niet zoveel als er geen handel in een fonds zit. Beleggers blijven aan de zijlijn staan.''

De telecombedrijven waren sterk. KPN noteerde tegen het einde van de ochtend een koers van 88,80 euro, een winst van 3,95 euro. De hele telecomsector lag goed in de markt. Libertel won 1,10 euro op 17,00. Het bedrijf komt volgende week met resultaten. KPNQwest noteerde een winst van 2,15 euro op 29,25 en Versatel klom 1,60 op 26,20 euro.

De meest opvallende stijger onder de AEX-fondsen was het noodlijdende softwarehuis Baan. Een aandeel steeg 34 eurocent in waarde op 1,95 euro. Het bedrijf lanceerde vandaag een nieuw softwarepakket.

De financiële waarden moesten een stapje terug. Bankverzekeraar ING leverde na publicatie van de kwartaalcijfers één procent in op 64 euro. Gisteren liep het fonds nog op tot de hoogste koers van de afgelopen twaalf maanden: 67,76 euro.

Het concern zag de nettowinst met 32 procent stijgen tot 2,25 miljard gulden. Ondanks de ramp in Enschede, die ING ongeveer 85 miljoen gaat kosten, verwacht de bankverzekeraar dat de winst per aandeel met ten minste 15 procent zal stijgen. Aanvankelijk dacht ING dat de winst per aandeel dit jaar met 10 procent zou stijgen.

De bancaire diensten hebben het conglomeraat geen windeieren gelegd. De nettowinst in die sector steeg met zo'n 45 procent tot bijna 1,10 miljard gulden. Onder de streep bij het verzekeringsbedrijf bleef een bedrag van 1,15 miljard staan, een toename van bijna 22 procent.

Fortis, dat gisteren klinkende resultaten bekendmaakte, leverde een groot deel van de koerswinst weer in. Het aandeel noteerde een verlies van 26 eurocent op 30,40 euro. ABN Amro stond onveranderd op 22,41 euro.