23 partijen voor 51 zetels in Suriname

Bij de Surinaamse parlementsverkiezingen van 25 mei dingen 23 partijen mee naar 51 zetels in de Nationale Assemblee. Om versplintering het hoofd te bieden, zijn combinaties samengesteld.

De president, die een sterke uitvoerende macht heeft en het kabinet samenstelt, wordt gekozen door een tweederde meerderheid van de Assemblee. Als er geen meerderheid is, kiest een Verenigde Volksvergadering van 871 leden met een eenvoudige meerderheid de president. Dat orgaan bestaat uit Assemblee-leden, aangevuld met vertegenwoordigers van de districten en ressorten. Zo werd president Wijdenbosch de vorige keer gekozen, hoewel daarbij sterke geruchten van corruptie de ronde deden.

Over de presidentskandidaten is nog niet alles bekend. Jules A. Wijdenbosch aast op herverkiezing als leider van DNP2000, de partijen DOE en DA91 hebben de gewezen president van de Centrale Bank André Telting voorgedragen. Het Nieuw Front heeft zich nog niet over een kandidaat uitgesproken: in 1996 was er een verbeten interne strijd tussen de leiders Venetiaan en Lachmon. Dat NDP Desi Bouterse voordraagt, is ook nog niet officieel.

De Partijen

Nieuw Front. Een combinatie van `oude partijen': de hindostaanse VHP van Jagernath Lachmon, de creoolse NPS van Ronald Venetiaan en de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) van vakbondsleider Fredy Derby. Het Nieuw Front heeft ook een Javaanse partij in haar gelederen: Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo.

De Millennium Combinatie. De Nationale Democratische Partij (NDP) van Dési Bouterse, aangevuld met de Javaanse KTPI van Willy Soemita en de kleine DA van Djagendre Ramkelawan. De KTPI was in 1996 nog lid van Nieuw Front.

DNP 2000. Democratisch Nationaal Platform 2000, de nieuwe partij van president Wijdenbosch, afgesplitst van de NDP en aangevuld met Democratische Partij (DP) van de voormalige NDP-parlementariër en vakbondsman Frank Playfair. Werkt nauw samen met de Javaanse D21 van Soewarto Moestadja.

Kleine etnische partijen,

waaronder de hindostaanse BVD, HPP en Naya Kadam en de indiaanse Amazone Partij, maken weinig kans op een zetel. Namens de boslandcreolen doen de ABOP van Ronnie Brunswijk en BEP mee.

Democratisch Alternatief 91 (DA 91) afficheerde zichzelf als `de D66 van Suriname'. De partij richt zich op jonge, goed opgeleide kiezers en legt de nadruk behoorlijk bestuur. De nieuwe beweging DOE, Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid, vist in datzelfde water.

Ten slotte zijn er belangenpartijen voor landbouwers, zoals de PVF en PALU.