VIETNAMESE RUNDERBOUILLON

Soepen worden in het Verre Oosten niet altijd als een aparte gang geserveerd, maar worden bijvoorbeeld naast een kom rijst opgediend om die op smaak te brengen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo serveert men in Japan bijvoorbeeld aan het begin van een maaltijd heldere soepen en misosoepen aan het eind. In Vietnam geniet men vaak van een maaltijdsoep, een pho. De basisbouillon voor die soep is heel belangrijk en een bouillonblokje kan absoluut niet als vervanging dienen. Hieronder het recept voor de basisbouillon voor een Vietnamese maaltijdsoep. Deze kruidige bouillon is heel bijzonder en elke specerij is er duidelijk in te proeven. Het resultaat is niet overweldigend, maar eerder mild en intrigerend. Het recept voor de soep zelf volgt binnenkort. Doe de runderbotten in een soeppan en giet er zo veel koud water over dat ze onderstaan. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat 2 minuten koken. Giet de botten af en doe ze terug in de pan. Giet er weer zo veel koud water over dat de botten onderstaan en voeg het zout toe. Zet de pan weer op een middelhoog vuur en breng het vocht tegen de kook aan.

Steek intussen het stukje gember aan een metalen pen of houd het met een tang vast en rooster het 3 tot 4 minuten boven een middelhoge gasvlam tot de gember rondom geblakerd is. Laat de gember even afkoelen. Rooster de uien op dezelfde manier. Pel de gember en verwijder de buitenste schil van de uien. Rooster de steranijs 2 tot 3 minuten in een droge pan op een matig vuur.

Doe wanneer het water met de botten aan de kook komt de rest van de ingrediënten in de pan. Draai het vuur laag en laat de bouillon minstens 3 tot 4 uur trekken. Passeer de bouillon door een zeef en gooi de inhoud van de zeef weg. Laat de bouillon afkoelen en zet dan een paar uur in de koelkast. Schep het eventueel bovenop gestold vet af en gooi dat weg. U kunt deze bouillon tot ongeveer 5 dagen in de koelkast of 3 tot 4 maanden in de diepvries bewaren.

    • Kim Maclean