Vertrouwen producenten naar record

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in de afgelopen maand op een recordniveau gekomen. Voor de driemaandsperiode mei-juli voorzien de producenten een toename van de bedrijvigheid, zo blijkt uit de jongste conjunctuurtest die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd.

De index voor het producentenvertrouwen steeg in april van 6,6 tot 7,8, het hoogste peil sinds het CBS in 1985 begon met de publicatie van het cijfer. Het was de vierde achtereenvolgende maand met een opgaande lijn. In december 1999 lag het indexcijfer op 5,2.

Met name het gunstige oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productiegroei in de komende maanden dragen bij aan de groei van de indicator.

De ondernemers in de industrie kregen in april iets meer orders dan in maart. Ook de bedrijvigheid nam licht toe. Aan de reeks prijsstijgingen van industriële producten zal de komende maanden geen einde komen, zo verwachten de ondernemers.