Valpartijen ontsieren Italiaanse wielerronde

De tiende etappe van de Ronde van Italië werd gisteren ontsierd door zware valpartijen. De Italiaan Antonio Varriale kwam ten val door een rondslingerende bidon. Hij heeft zijn heup gebroken. Zijn landgenoot Alessandra Petacchi en de Colombiaan Ivan Parra smakten ook tegen het asfalt. Zij raakten licht gewond en konden de strijd voortzetten.

Voor de Nederlander Karsten Kroon verliep de etappe van San Marcello Pistoiese naar Padua evenmin gelukkig. De renner van Rabobank, drager van de groene trui van het bergklassement, vloog gisteren in een afdaling uit de bocht. Na onderzoek in een ziekenhuis bleek de 24-jarige Kroon zijn linkerarm te hebben gekneusd. Hij verscheen vanmorgen weer aan de start.

De Italiaan Ivan Quaranta heeft zijn tweede ritzege behaald. Na de eerste etappe zegevierde hij ook in de massasprint van de tiende etappe. Tweede werd de Tsjech Jan Svorada, derde werd de Italiaan Mario Cipollini. Zijn landgenoot Francesco Casagrande bleef in het bezit van de roze leiderstrui.

Door een conflict tussen de bond van Italiaanse wielerploegen (Assogruppo) en de organisatie van de Giro konden de prijsuitreikingen geen doorgang vinden. Ook waren de Italianen niet bereid op te draven voor de persconferenties. Ze riskeerden hoge boetes. De Italiaanse renners zijn ontevreden over de randvoorwaarden en vinden dat de buitenlanders worden voorgetrokken.