Rotterdam 2001 verwacht drie miljoen bezoekers

Het voorlopige programma van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 telt 250 grote en kleine onderdelen. De organisatie verwacht zo'n drie miljoen bezoekers. Dit bleek gisteren bij de presentatie in Rotterdam van het voorlopige programma.

Rotterdam is volgend jaar samen met de Portugese havenstad Porto culturele hoofdstad van Europa. Het motto in de Maastad luidt: Rotterdam is vele steden.

Rotterdam 2001 heeft de begroting van in totaal 51 miljoen gulden nagenoeg rond. Van het rijk krijgt het evenement 17 miljoen gulden, evenveel als van de gemeente Rotterdam. De rest komt van fondsen en bedrijven. De organisatie zoekt nog naar 2 miljoen gulden.

De organisatie kreeg vanuit de gemeenschap zo'n duizend ideeën aangereikt voor activiteiten tijdens het culturele jaar. Na selectie bleven er 250 evenementen over. Opvallende onderdelen zijn de opvoering van een speciale opera van de Portugese componist Antonio Chagas Rosa waarvoor Gerrit Komrij het libretto schreef, tentoonstellingen over Jeroen Bosch en Pieter Brueghel in het Museum Boijmans van Beuningen en het project Going Dutch waarbij bedrijven een afbeelding van een werk uit hun bedrijfscollectie op reuzenformaat op hun gevel laten zien.