Romancing the Stone

De grootste avonturierster van het witte doek was de flamboyante Maria Montez, een actrice die vooral bekend stond om haar geringe acteer- en zangprestaties. In de jaren veertig beleefde ze nogal wat avonturen als slangenaanbidster, Scheherezade en duivelse koningin in exotische B-spektakels met niets verhullende titels als Cobra Woman, Arabian Nights en Siren of Atlantis. Veel later, in de jaren tachtig, was het Kathleen Turner die haar mannetje stond tussen de gebronsde junglehelden in het zeer vermakelijke Romancing the Stone.

Het slimme van de film is dat we ons niet vergapen aan een held à la Indiana Jones die al het gespuis in een handomdraai om zeep helpt, maar dat we ons identificeren met een hoofdrolspeelster die net zo prozaïsch leeft als de kijker. Kathleen Turner excelleert als Joan Wilder, een onzekere schrijfster van stuiverromannetjes waarin de heldin steevast in de armen van een paardrijdende bink belandt om met wapperende haren naar de einder te rijden. Wijlen Barbara Cartland is rijk geworden met onze behoefte aan een suikertaartwereld, maar Joan Wilder is vooralsnog ongehuwd en doodongelukkig.

Haar fantasiewereld wordt werkelijkheid als ze in het bezit komt van een schatkaart die haar naar de rimboe van Colombia voert, waar ze eerst nog een schutterende toerist is, maar na de ontmoeting met knappe vrijbuiter Jack (Michael Douglas) haar onvermoede talenten als liaanzwever ontdekt.

De knipogen worden vooral gegeven richting het machogedrag van Jack. Joan is eerst het prototype `damsel in distress', maar wordt al snel degene die de verwikkelingen bepaalt, terwijl Jack maar wat achter haar aan hobbelt. Die omkering van het rollenpatroon ligt er misschien wel dik bovenop, maar dankzij het fijnzinnige spel van Turner wordt de film nooit weeïg, wat helaas wel gebeurde in de slappe opvolger Jewel of the Nile.

Regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump) en scenarioschrijver Diane Thomas steken met de snedige dialogen vooral de draak met de Indiana Jones-films van leermeester Steven Spielberg. Op avontuurlijk vlak ontbeert Romancing the Stone echter nogal wat fantasie, want verder dan afgronden, krokodillen en modderstromen komt de film niet. Een vleugje Maria Montez had de film geen kwaad gedaan.

Romancing the Stone (Robert Zemeckis, VS, 1984), NET5, 20.30-22.30u.

    • Mariska Graveland