RBC blijft verrassen in nacompetitie

RBC heeft verrassend de leiding genomen in groep B van de nacompetitie. De kleine club uit Roosendaal versloeg gisteravond eredivisieclub Cambuur op eigen veld met 2-0. Vorige week won RBC ook in en van FC Zwolle.

De nacompetitie is halverwege. De winnaars van de twee poules spelen volgend seizoen in de eredivisie. In groep B staat RBC staat drie punten voor op Cambuur en Zwolle. De zege van de Roosendalers op het slap spelende Cambuur was gisteren verdiend. Komende vrijdag ontmoeten beide ploegen elkaar weer in Leeuwarden. De boze Cambuur-trainer Gert Kruys noemde dat duel ,,de wedstrijd van de waarheid''. Hij vond dat zijn ploeg tegen RBC een wanprestatie had geleverd. ,,Als we ons vrijdag niet voor duizend procent inzetten, is het echt voorbij'', waarschuwde Kruys.

In tegenstelling tot Cambuur kan RBC vrijuit voetballen. De club hoeft niet zo nodig naar de eredivisie. Qua begroting en accommodatie is RBC zelfs helemaal niet klaar voor het hoogste niveau. Maar daar trekt trainer Robert Maaskant zich niets van aan. Hij is met zijn 31 jaar de jongste trainer uit het betaald voetbal. Maaskant, die zelf onder meer in de Verenigde Staten en Schotland speelde, maakt in de nacompetitie indruk met zijn tactische vondsten. Zowel Zwolle als Cambuur was de mindere van RBC. ,,Als we de kans krijgen, promoveren we'', zei Maaskant. ,,Dan zien we volgend seizoen wel verder.''

RBC speelde nooit eerder in de eredivisie. Het grootste succes was het bereiken van de bekerfinale in 1986. Daarin verloor het met 3-0 van Ajax. RBC eindigde twee jaar geleden nog als laatste in de eerste divisie. Dit seizoen werd de ploeg zesde en mochten de Roosendalers aan de nacompetitie meedoen, omdat ze de vierde periode wonnen.

Met name de centrale middenvelder John van Loenhout doet bij RBC van zich spreken. Hij werd in de reguliere competitie clubtopscorer met twaalf doelpunten. In de nacompetitie maakte hij tegen Zwolle beide treffers en gisteravond scoorde hij tegen Cambuur weer. Als RBC promoveert, zal Van Loenhout niet met de club de eredivisie ingaan. Na twaalf seizoenen in Roosendaal verruilt hij RBC voor streekgenoot RKC. Ook de andere doelpuntenmaker tegen Cambuur, Iwan Redan, verhuist naar Waalwijk.

In de andere wedstrijd in groep B versloeg FC Zwolle Excelsior met 4-2. Dirk Jan Derksen scoorde twee keer.