Leger Israel heeft Libanon ontruimd

De laatste Israelische tanks en troepen hebben vanochtend Zuid-Libanon verlaten. Na 22 jaar zijn er geen Israelische soldaten meer op Libanees grondgebied

Sjeik Nasrallah, leider van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah die razendsnel de ontruimde Israelische posities heeft overgenomen, sprak van een ,,historische overwinning''. ,,Het tijdperk van de nederlagen van de Arabieren is afgesloten'', zei hij, ,,terwijl voor de zionisten het tijdperk van de gemakkelijke overwinningen voorbij is.''

,,Moeder, ik ben weg uit Libanon'', riep een Israelische soldaat door zijn mobiele telefoon naar zijn zenuwachtige moeder. ,,Toda le-eel, Godzijdank'', antwoordde zij. Deze twee zinnetjes kenmerken de blijdschap van soldaten en thuisfront over de vannacht volbrachte terugtocht van het Israelische leger uit Zuid-Libanon. ,,Een droom is werkelijkheid geworden'', zei Shlomo Ben Ami, de minister van Binnenlandse Veiligheid vanmorgen. ,,Israel kan zich nu vanaf Israelisch grondgebied verdedigen'', vervolgde hij.

In een vraaggesprek voor de televisie, enkele uren voordat de terugtrekking was volbracht, stelde premier Ehud Barak Syrië en Libanon verantwoordelijk voor eventuele aanvallen door Hezbollah over de internationale grens op Israelisch gebied. Zelfverzekerd zette hij uiteen dat de wereld begrip zal hebben voor zware Israelische represailles in Libanon. ,,Ook tegen de Syrische troepen'', zei hij. ,,De lat van de afschrikking is hoger komen te liggen.''

Zonder verliezen heeft het Israelische leger in de chaotische situatie in Zuid-Libanon dat gebied vannacht onder raketvuur van Hezbollah verlaten. Vooruitlopend op de overhaaste terugtocht, die ook door Israelische officieren ,,een vlucht'' wordt genoemd, zochten meer dan 5.000 strijders van het door Israel gesteunde Zuid-Libanese Leger (SLA) en familieleden veiligheid in Israel. De legerleiding had maximaal op 1.000 vluchtelingen gerekend. De verrassing was even groot als de nog niet verdwenen verbijstering over de snelheid waarmee het SLA ineen is gestort.

De 200.000 inwoners van Noord-Israel zijn vanmorgen ontwaakt met Hezbollah-strijders aan de grens. Met de terugtrekking van het leger achter de rug en de strijd geluwd, hebben de inwoners van het grensgebied vanmorgen toestemming gekregen uit de schuilkelders te komen. Misschien breekt voor hen een vreedzame periode aan. Maar het is nog de vraag of Hezbollah niet de strijd zal voortzetten, al dan niet op instigatie van Syrië.

Israelische commentatoren merkten gisteravond al op dat het de Palestijnen niet is ontgaan dat Israel voor geweld wijkt. Het prestige van Israel heeft in de ogen van de Arabieren een flinke knauw gekregen. Ook daarom laat Barak zulke scherpe waarschuwingen horen tegen voortzetting van de strijd door Hezbollah.

HOOFDARTIKEL: pagina 7

    • Salomon Bouman