KPN brengt Iers belang naar markt

KPN Telecom maakt zijn belang in het Ierse telecombedrijf Eircom te gelde. KPN bezit 21 procent van de aandelen van Eircom. Het belang wordt via inschrijving aangeboden op de internationale aandelenmarkten en aan particuliere beleggers. De waarde van het belang bedraagt tegen de huidige koers ongeveer 3,3 miljard gulden.

Middels een joint venture (Comsource) met het Zweedse telecombedrijf Telia droeg KPN sinds 1996 bij aan de herstructuring van het voormalige Ierse staatsbedrijf. Eircom ging in juli vorig jaar naar de beurs. KPN en Telia hebben een belang van respectievelijk 21 en 14 procent in de onderneming. Naar eigen zeggen investeerde KPN zo'n 2,6 miljard gulden in Eircom. Opmerkelijk is dat Telia, dat binnenkort wordt geprivatiseerd, nog niet besloten heeft wat het met zijn belang gaat doen.

Als voornaamste reden voor de verkoop van het belang noemt KPN de beperkte groeimogelijkheden op de Ierse telecommarkt. ,,Ook konden we pas in de zomer van 2001 een meerderheidsbelang verwerven in het bedrijf, dat is te laat'', zei een woordvoerder.

KPN kondigde in november vorig jaar al aan het belang in Eircom van de hand te willen doen. KPN kon niet zeggen wanneer de inschrijving op de aandelen begint, maar verwacht de verkoop binnen een jaar rond te hebben. KPN wil het geld gebruiken voor investeringen op de Europese telecommarkt, die momenteel hevig in beweging is. ,,Onze strategie richt zich op de groeisectoren in deze markt. Net zoals andere aanbieders in Europa zijn we op zoek naar geschikte overnamekandidaten'', zei de woordvoerder.

Vandaag werd verder bekend dat het Franse Télécom een groep banken bereid heeft gevonden een lening van 20 miljard euro (zo'n 44 miljard gulden) te verstrekken. Dat akkoord wordt beschouwd als een eerste stap op weg naar een bod van de Fransen op het Britse mobiele telefoniebedrijf Orange. Ook KPN en hun Japanse partner NTT Docomo hebben belangstelling voor Orange. De Fransen zouden met Vodafone, eigenaar van Orange, praten over een bod van ruim 100 miljoen gulden, deels in aandelen, deels in contanten.