Internationaal

LONDEN

De sombere stemming op Wall Street sloeg vanmorgen ook over op de Londense effectenbeurs. In navolging van de val van de Nasdaq hadden vooral de technologiefondsen en de telecomaandelen het zwaar te verduren. Een van de grootste verliezers was ARM Holdings. Het aandeel van de chipfabrikant kalfde zo'n 9 procent af. De FTSE-index verloor 0,18 procent op een stand van 6.076 punten.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt werd de beursgraadmeter naar beneden getrokken door de technologiewaarden en de telecomaandelen. Zwaargewicht Deutsche Telekom moest bijna 4 procent inleveren. Staalconcern ThyssenKrupp verloor ruim 6 procent, nadat het concern liet weten dit halfjaar tegenvallende resultaten te verwachten. Tegen de middag stond de DAX-index 1,5 procent lager op een totaal van 6.825 punten.

PARIJS

Verkopen was vanochtend het motto op de Parijse beursvloer. Beleggers deden hun hightechaandelen massaal van de hand. De verkoopwoede bezorgde de CAC-index een verlies van 1,9 procent op een stand van 6.036 punten. France Telecom, concurrent Equant, halfgeleiderproducent STMicroelectronics en Canal Plus verloren meer dan 3 procent.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor de zesde handelsdag op rij lager gesloten. De Nikkei-index verloor 1,68 procent op een stand van 16.044 punten. De graadmeter bereikte gedurende de handelsdag een dieptepunt op 15.876 punten, het laagste peil sinds april vorig jaar. De stemming werd bepaald door bezorgdheid over de ontwikkelingen op de beurzen in de Verenigde Staten, waar de technologiefondsen op de Nasdaq flink inleverden. Ook in Tokio had de technologiesector het zwaar te verduren. In Hongkong verloor de Hang-Sengindex 2,3 procent. In Singapore eindigde de index 1,8 procent lager. De beurs in Zuid-Korea sloot 0,7 procent lager. In Australië bleef de schade beperkt tot 0,5 procent.

NEW YORK

Amerikaanse beleggers zijn opnieuw in de ban van een eventuele rentewijziging. Veel handelaren rekenen op een tweede verhoging van de rente in juni en sommigen speculeren zelfs al op een derde aanpassing. Tegen zoveel onzekerheid kon Wall Street gisteren niet op. De Dow-Jonesindex verloor 1,14 procent op een stand van 10.422 punten. De Nasdaq kreeg voor de vierde dag op rij flinke klappen te verwerken. De technologiebeurs leverde bijna 6 procent in op 3.165 punten.

Niet alleen de rente baart zorgen. Sommige analisten zien de eerste tekenen van een lichte terugval van de economie.